Aivosähköpähkinä

Aivosähkökäyrä paljastaa aikeemme liikahtaa. Osana Satakunta DigiHealth -hanketta Tampereen yliopiston Porin yksikön informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan opiskelija Mehmet Aydin kehittää koemittauksissa kerättävän aivosähkökäyrän analyysimenetelmiä.

Mehmet Aydin on tutkimusapulaisena professori Tarmo Lippingin johtamassa data-analytiikan tutkimusryhmässä. Satakunta DigiHealth ‑hankeen kautta Aydin on osa projektia, jossa päämääränä on ihmisten hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja terveyden edistäminen ja työvälineiden luominen sekä uusien teknologiainnovaatioiden hyödyntämismahdollisuuksien ja vaikuttavuuden tutkiminen, aitoa asiakaspohjaa hyödyntäen.

Exoskeleton

- Projektissa tutkitaan muun muassa miten exoskeletonin hyödyntäminen edistää potilaiden kuntoutusta ja miten aivojen ja lihasten yhteistyö muuttuu, kun käytetään liikkumisen apuvälineenä exoskeletonia, kuvaa professori Lipping.

Exoskeleton on ulkoinen tukiranka, jota voidaan hyödyntää kuntoutuksessa ja esimerkiksi työtaakan kuormituksen keventämisessä.

Erasmus-vaihto-ohjelma toi turkkilaisen sähköinsinöörin Suomeen, ja korona Porin yliopistokeskukseen.

Aydin aloitti Helsingissä Aalto-yliopiston Erasmus-ohjelmassa tammikuussa 2019, ja työskenteli sen jälkeen tutkimusapulaisena koneoppimisen parissa. Koska työllistyminen Suomeen kiinnosti eikä suomea taitamattomalle sähköinsinöörille löytynyt töitä, haki Aydin opiskelemaan ylempää korkeakoulutukintoa.

Master’s Degree Programme in Management and Information Technology -opinnot alkoivat Tampereella elokuussa, mutta laboratorion sulkeuduttua Aydinille ehdotettiin siirtymistä Poriin, josta hän löysikin mieluisan projektin. Pääaineena Aydinilla on koneoppiminen ja sivuaineena bisnesanalytiikka. Ohjelmointi on Aydinin uusi aluevaltaus, mutta hän kokee sen olevan helppoa ja mielenkiintoista.

Mielenkiinto edellä

- Suomessa opiskelijat voivat vapaammin valita itseään kiinnostavan alan, pohtii Aydin maiden välisiä opiskeluun liittyviä eroja.

Huomattavana erona opiskeluun Turkin ja Suomen välillä Aydin mainitsee pari seikkaa. Turkissa kaikki tekevät saman loppukokeen, jonka jälkeen pari tuhatta parasta saa valita yliopistopaikan ensin, ja sitten seuraavat pari tuhatta. Ykkösvalinta Turkissa on lääketiede. Suomessa valintoja ohjaa usein mielenkiinto alaa kohtaan, Turkissa valinta perustuu työn ansaintamahdollisuuksiin.

- Työtä on täällä saanut myös opiskelun eteen tehdä enemmän, lyhyet jaksot tentteineen pitävät opiskelupöhinää yllä, mutta vastaavasti on oppiminenkin ollut intensiivisenpää, summaa Aydin.

Korona-aikana työskentely projektin parissa on aika yksinäistä, tiimin ulkopuolisia ihmisiä ei juuri tapaa. Sosiaalista elämää Aydinillä on jo ikävä, ystävät ovat Espoossa ja Tampereella.

Tuoreena porilaisena Aydin toivookin syksyn myötä vilinän palaavaan opiskelijaelämään, kunhan koronan koura hellittää.

Satakunta DigiHealth ‑hanke toteutetaan ajalla 1.1.2019–31.12.2021. Toteutuksesta vastaavat Prizztech Oy, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto ja WinNova. Hanketta rahoittavat Satakuntaliitto (EAKR) ja alueen kunnat.
Viritä aivot oikealle kanavalle hankkeen sivuilla >>

Teksti ja kuva: Katri Anttinen