Satakunta lumosi brändilähettiläät

The Heritage, Tourism and Hospitality, International Conference (HTHIC) pidettiin syyskuun lopussa Porissa. Konferenssien kantavana ajatuksena on, miten matkailukohteet voivat houkutella turisteja ja saada kaikki sidosryhmät mukaan luonto- ja...

The Heritage, Tourism and Hospitality, International Conference (HTHIC) pidettiin syyskuun lopussa Porissa. Konferenssien kantavana ajatuksena on, miten matkailukohteet voivat houkutella turisteja ja saada kaikki sidosryhmät mukaan luonto- ja kulttuuriperinnön suojelemiseen.

Konferenssi houkutteli yhteensä 80 osallistujaa, joista lähes puolet tuli ulkomailta.

- Olemme valtavan ylpeitä siitä, että saimme kansainvälisiä tutkijoita ja alan ihmisiä tänne Poriin. Tämä on ollut hieno tilaisuus kontaktoida verkostoja ja tutustua sekä esitellä omaa osaamista, markkinoinnin yliopistotutkija Arja Lemmetyinen sanoo.

Porin yliopistokeskuksen pääsy konferenssikaupungiksi Amsterdamin ja Istanbulin jälkeen syntyi pitkällisen työn tuloksena.

 Lemmetyinen on tehnyt yhteistyötä konferenssin perustajan, professori Frank M. Gon (Rotterdam School of Management) kanssa vuodesta 2004. Toinen konferenssin perustaja on toimitusjohtaja Karin Elgin-Nijhuis (Elgin & Co).

- Halusimme tapahtuman Suomi 100 -vuonna tänne. Viime vuoden syksyllä pääsimme suunnittelussa Karinin kanssa alkuun, Lemmetyinen kertoo.

Taustalla on myös Lemmetyisen ja Lenita Niemisen kiinnostus matkailuun ja kulttuuriin. Lemmetyinen tuo mukaan markkinoinnin tutkimuksen ja Nieminen yrittäjyyden näkökulmaa.

Monialaista tieteen ja käytännön vuoropuhelua

Konferenssin monialaisuus on rikkaus. Tietoja ja kokemuksia on mahdollista jakaa eri toimijoiden kesken. Järjestäjät toivovat silti vielä avoimempaa yhteistyötä esimerkiksi matkailun ja kulttuuriperinnön tutkijoiden kesken.

- Mukana on ollut suomalaisia ja vaihto-opiskelijoita kauppakorkean Service Marketing -kurssilta sekä Satakunnan ammattikorkeakoulusta. On hyvä muistaa, että vaihto-opiskelijat ovat myös brändilähettiläitä ja voivat olla ylpeitä omasta vaihtoyliopistostaan, Lemmetyinen huomauttaa.

Turun yliopiston ajankohtaista tutkimusta esittelivät yliopiston eri yksiköiden ja tiedekuntien tutkijat kulttuurin ja historian alalta aina tulevaisuuden tutkimukseen.

- Konferenssin kantava ajatus, tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelu, toteutuikin kiinnostavasti kaikissa sessioissa ja kyenote-puheenvuoroissa. Satakuntalaiset yhteistyökumppanimme toivat hienosti esiin alueen rikasta ruukkikulttuuria, samoin merellisiä ja rannikon luontonähtävyyksiä. Kansainväliset ja kotimaiset tutkijat puolestaan esittivät kulttuuriperinnön tieteellisiä keskusteluja, joista parhaillaan kokoamme julkaisua, Nieminen korostaa.

Satakunta lumosi vieraat

Lemmetyinen ja Nieminen halusivat tuoda esille Porin alueelta kahden paikallisen teollisuussuvun, Rosenlewin ja Ahlströmin, kulttuuriperintökohteet.

- Ahlström on niin upea paikka ja miten satakuntalaisen vaatimattomasti siitä viestitään eteenpäin! Kohteet täällä ovat helmiä, käsittämätöntä miten vähän niitä tunnetaan, molemmat ihmettelevät.

- Ahlströmin ja Rosenlewin vierailukohteissa vieraat otetiin tyylikkäästi ja sydämellisesti vastaan, Lemmetyinen kertoo.

Konferenssin jälkeen pikkubussillinen konferenssivieraita tutustui myös Vanhaan Raumaan ja Kauttuan Ruukinpuistoon.  Italialaisten vieraiden kanssa vierailtiin lauantai-iltana ”yksityisesti” myös Yyterissä, Kallossa ja Reposaaressa.

- Olemmekin nyt saaneet ulkomailta 35 uutta Satakunnan brändilähettilästä, Lemmetyinen sanoo tyytyväisenä.

Isot kiitokset konferenssin onnistumisesta kuuluvat kaikille rahoittajille, tukijoille sekä koko tiimille, johon kuuluivat lisäksi tutkimusharjoittelijat Olena De Andres Gonzalez ja Jyrki Nieminen, projektitutkija Tanja Lepistö sekä Satakunnan ammattikorkeakoulun matkailun opettajat ja opiskelijat.