Puhdasta yhteistyötä

Sisäympäristöjen hygienia ja terveellisyys on kasvava teknologia- ja liiketoiminta-alue. Satakunnassa sitä kehittävät Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Rauman kaupunki ja alueen yritykset Hygieniasta liiketoimintaa (HygLi) -hankkeessa.

Hygieenisessä sisäympäristössä käytetään tilan puhtautta ja terveellisyyttä parantavia ratkaisuja sekä heikennetään mikrobien kasvuedellytyksiä. Käyttövesijärjestelmän, sisäilman ja pintojen on oltava puhtaita.

- Vuonna 2009 tehtiin ensimmäiset testit kuparilla sisätiloissa. Tekes oli mukana vuosina 2012–2014, minkä jälkeen tuli HygLI, SAMKin hankepäällikkö, mikrobiologi, Riika Mäkinen kuvailee.

Sisäympäristöjen terveellisyys ja turvallisuus korostuvat tiloissa, joissa on paljon ihmisiä tai henkilöitä, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Marraskuussa pidetty seminaari painottui hygieenisen sisätilan huoltoon ja siivoukseen.

Tutkimusta, uutta liiketoimintaa ja vientimahdollisuuksia

Hygieniaratkaisuja testataan oikeissa tosielämän laboratorioissa eli Living Labseissa. Mukana on ollut erilaisia tiloja, ja SAMKin uusi kampus on myös Living Lab.

- Minulla on antimikrobinen työpöydän pinta, naapurikollegalla ei. Näin voidaan seurata, onko eroja sairastuvuudessa, jatkaa Mäkinen.

Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön hankepäällikkö Tiina Mäkitalo-Keinonen tuli mukaan vuonna 2013 kehittämään liiketoimintamalleja.

- Alussa oli yksittäisiä tuotteita. Kauppakorkea halusi mukaan yhteiskehittämisen keinoja, jolloin  alettiin kehittää liiketoimintaverkostoa, Mäkitalo-Keinonen selvittää.

Rakennusten hygienia on kokonaisvaltaista, ja rakentamisessa on mukana iso verkosto, jonka kanssa on keskusteltava.

- Käyttäjätestaus osoittaa liiketoiminnan harjoittajille, että ratkaisut ovat toimivia, Mäkinen lisää.

Tavoitteena on avata vientimarkkinoita Lähi-itään. Siellä terveyttä ja hyvinvointia edistävät ratkaisut kiinnostavat.

Tuloksena uusia RT-ohjeita

Yhteistyössä kehitetyt kolme uutta RT-korttia tekevät hygienia-alaa näkyväksi. Laatu painottuu nyt hinnan sijaan etenkin julkisissa hankinnoissa.

- Lähtökohtana ovat sisätilahygienian yleiset perusteet, Kari Laine Rakennustiedosta kertoo.

Uutta on sisätilan hygieniatavoitteiden nelitasoinen määrittely. Esimerkiksi leikkaussalissa on erilaiset puhtausvaatimukset kuin koulussa tai kotona.

- Toisen ohjeen tilasuunnittelu kattaa rakennushankkeen elinkaaren. Hygienian on oltava mukana alusta asti, muuten kustannukset ovat isot tai toteuttaminen vaikeutuu, Laine kuvailee.

Kolmas kortti: siivous ja huolto

Kolmannen kortin teemasta, siivouksesta ja huollosta, kertoivat kortin käsikirjoittajat Aino Pelto-Huikko ja Marko Kukka SAMKista.

- Käyttöönotto, muutos- ja korjausvaiheet ovat tärkeitä kohtia. Lisäksi on paljon asioita, joita pitää ottaa huomioon jo tarjouspyynnössä. Kunnossapitosuunnitelman noudattaminen on keskeistä, he painottavat.

Projektipäällikkö Marita Koskinen Servi Akatemiasta esitteli käytännön esimerkkejä ja kriittisiä pisteitä.

- Nyt hygieniatasoihin on saatu enemmän konkretiaa, ennen ei tiedetty tarkkaan, mitä mikäkin tarkoittaa, Koskinen kuvaa uusien ohjeiden merkitystä.

Hygieniatyössä tarvitaan yhteistyötä eri ammattiryhmien kanssa. Nykyään tärkeitä ovat myös dokumentaatio ja digitalisaatio, mobiilijärjestelmät sekä pilvipalvelut.