Ornamentti voitti Akateemisen karhun

Porin yliopistokeskuksen järjestämä Akateeminen karhu –tiedekilpailu käytiin jälleen vuoden tauon jälkeen. Lukiolaisille suunnatun kilpailun tarkoitus on tarjota tutkimuksesta kiinnostuneille nuorille mahdollisuus päästä esiin tieteen ja taiteen saralla. Kilpailuun voi osallistua keksinnöllä, esseellä tai humanistisesti painottuneella tutkimustyöllä, taiteellisella työllä tai näyttelyllä.

Tänä vuonna Akateemisen karhun voittaja valittiin kolmen kuvataiteen lukiodiplomityön joukosta. Kilpailutyöt arvioi vanhempi yliopistonlehtori Taina Rajanti Aalto-yliopistosta.

Rajantin valinta voittajaksi oli Porin suomalaisen yhteislyseon oppilas Aycil Atalmis, joka osallistui kilpailuun ornamenttiteoksella Mites päi?.

- Mites päi? on kunnianhimoinen ja erittäin monipuolinen teos, jossa erilaiset ainekset ja tavoitteet yhdistyvät tyylikkääksi kokonaisuudeksi. Atalmis venyttää taitavasti ornamentin käsitettä ja tuloksena on itsenäinen taideteos, jossa on sisältöä ja tekijälle tärkeitä merkityksiä, Rajanti kertoi TiedeAreenan iltajuhlassa palkinnon perusteista.

Hänen mukaansa työ myös ilmentää suomalaisuutta ja suomalaista taidetta. Tekijä sekä hallitsee taiteellisen kerronnan että omaa muotoilijan kyvyn pelkistää ja nostaa esiin halutut yksityiskohdat.

Aycil Atalmis oli palkinnosta hyvin otettu ja jopa liikuttunut.

– Palkinnon saaminen oli aivan huikeaa! Sain työstä todella hyvää ja kannustavaa palautetta. Minulle merkitsi paljon myös se, että työt arvioi ja palkinnon jakoi Aalto-yliopiston edustaja, sillä haaveeni on päästä opiskelemaan juuri Aalto-yliopistoon.

Mukana kulkee menneisyys, edessä siintää tulevaisuus

Lukiodiplomitehtävän yhtenä aiheena oli ornamentti. Atalmis halusi yhdistää tehtävässä muotia, designia ja taidetta, ja aluksi suunnitelmissa olikin tehdä vaate, joka sisältäisi ornamentteja. Hän teki paljon suunnitelmia, ja idea muuttui monesti prosessin aikana. Yksi kantava ajatus säilyi alusta saakka myös valmiiseen työhön.

– Halusin työhön mukaan omia muistojani ja hetkiä lapsuudestani. Olen kasvanut Porissa Puuvillan alueella, joten työssä on mukana alueen kartta. Lisäksi on lapsuuden mökkitie ja piirroksia sekä minusta itsestäni että veljestäni lapsina. Teoksen nimi tulee siitä: lapsenahan ei aina ollut varma, miten päin on oikein päin, Atalmis selittää.

Palkinnon myötä tulevaisuuden haaveet ja oman paikan löytäminen tuntuvat olevan jälleen askeleen lähempänä.

– Palkinto ja kannustava palaute antoivat uskoa ja varmuutta siihen, että voin saavuttaa tavoitteeni. Myöhemmissä opinnoissani toivon voivani edelleen perehtyä itselleni tärkeisiin asioihin, Atalmis kertoo.

Akateemisen karhun voittaja sai palkinnoksi Satakunnan korkeakoulusäätiön stipendin.

TiedeAreenan iltajuhlassa 22.9.2017 palkittiin lisäksi Vuoden tutkija ja Vuoden tiedeviestijä. Vuoden tutkijan palkinnon sai kauppatieteiden tohtori Kirsi-Mari Kallio Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta, ja Vuoden tiedeviestijänä palkittiin keväällä järjestetty pelillistämisen GamiFin 2017 -konferenssi.