TiedeAreena 2024 teki tutkimusta tutuksi ja syventyi vastuullisuusteemaan

Porin yliopistokeskuksen kaikille avoin TiedeAreena-tapahtuma järjestettiin 25.9.2024. Tutkimusta ja tutkijoita esittelevässä tapahtumassa syvennyttiin erityisesti vastuullisuuden teemaan, jota tarkasteltiin useasta eri näkökulmasta.

Päivän ensimmäisessä paneelikeskustelun aiheena oli ruoka ja vastuullisuus. Panelistit pohtivat mm. vastuullisesti tuotetun ruoan alkuperää sekä kuluttajien yhdenvertaisia mahdollisuuksia valita vastuullista ruokaa.

Porin yliopistokeskuksen TiedeAreena toi jälleen tutkimusta ja tutkijoita niin Puuvillan kauppakeskuksen areenalle, yliopistokeskuksen auditorioon kuin kampuksen kirjastoonkin. Puuvilla Areenalla järjestetyillä tutkimusmessuilla oli esillä suuri määrä yliopistokeskusyksiköiden tutkimusryhmiä ja hankkeita – mm. tekoälytutkimusta, kestävän siirtymän tutkimushankkeita, Satakunnan brändin ja kiertotalouden kehittämistyötä sekä hyvinvointiteknologiaa.

Päivän paneelikeskusteluissa Puuvilla Areenalla pohdittiin vastuullisuusteemoja jokaisen arkea koskettavissa aihepiireissä. Ensimmäisen paneelin aiheena oli Ruoka ja vastuullisuus – voinko syödä hyvällä omalla tunnolla? Paneelin juontajana toimi Satakunnan Viikon Kim Huovinlahti (ylläolevassa kuvassa vasemmalla) ja panelisteina ravintolatoimen päällikkö Merja Naukkarinen Compass Group Finland oy:stä, opiskelija Venla Honkasalo Porin yliopistokeskuksesta, sisältöjohtaja Marko Jori Pyhäjärvi-instituutista sekä perhetutkimuksen emeritusprofessori Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopistosta. ​​​​​​​

Panelistit pohtivat mm. ruokatuotannon kokonaiskuvaa eli vastuullisesti tuotetun ruoan alkuperää ja toimitusketjua. Myös ilmastonmuutoksen ja hävikin hallinta olivat keskustelussa vahvasti läsnä. Keskustelussa pohdittiin myös mm. kuluttajien tottumuksia ja muita ruokavalintoihin ja vastuullisuusajatteluun vaikuttavia tekijöitä.

Päivän toisessa paneelikeskustelussa syvennyttiin vaatteiden vastuullisuusseikkoihin otsikolla Vaatteiden elinkaari – vastuullisuus tuotannosta kierrätykseen. Paneelin juontajana toimi Porin yliopistokeskuksen opiskelija Tiitus Mäkelä ja panelisteina opiskelija ja Thrift'd oy:n toimitusjohtaja Erika Heikkonen, kiertotaloussuunnittelija Maija Nuotio Keräämö oy:stä sekä toimitusketjujen ja yritysvastuun tutkija Sini Laari Turun yliopistosta.

Paneelissa keskusteltiin mm. kuluttajien ostoskäyttäytymisestä ja tiedostavan asenteen merkityksestä. Myös trendien ja pikamuotiketjujen osuutta vaateteollisuuden kokonaiskuvassa pohdittiin – niiden merkitys kulutuksen osalta on merkittävä. Keskustelu käsitteli myös vaatteen elinkaaren loppupuolta eli korjaus- ja kierrätysmahdollisuuksia.

Puuvilla Areenalla järjestetyillä tutkimusmessuilla oli esillä yliopistokeskusyksiköiden tutkimushankkeita.

Iltapäivällä Porin yliopistokeskuksen kirjastossa tutustuttiin vastuullisen sijoittamisen teemaan yhdessä talousguru Vesa Puttosen kanssa. Puttonen on suomalainen kauppatieteilijä ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori. Hän on yksi Suomen tunnetuimmista sijoittamisen ja rahoitusmarkkinoiden asiantuntijoista ja tarjosi kuulijoille ajatuksia herättävää huipputason tietoa vastuullisesta sijoittamisen nykytilasta ja tulevaisuusnäkymistä.

Yliopistokeskuksen auditoriossa puolestaan oli vilskettä ja visaisia kysymyksiä, kun lasten yliopistoluennolla pohdittiin kosmologi Syksy Räsäsen johdolla Mistä ihmiset, Maapallo ja Aurinko ovat tulleet. Lasten yliopistoluennolla on pitkät perinteet ja tänäkin vuonna luento järjestettiin sekä luentokutsuun vastanneille koululaisryhmille että kaikille avoimena iltapäiväluentona.
​​​​​​​

Rahoituksen professori Vesa Puttonen luennoi vastuullisesta sijoittamisesta yliopistokeskuksen kirjastossa.

Lasten yliopistoluennolla kysyttiin 'Mistä kaikki on syntynyt? kosmologi Syksy Räsäsen johdolla.


​​​​​​​TiedeAreenan paneelikeskusteluiden tallenne katsottavissa Youtubessa:
TiedeAreena 2024 - 25.9.2024 (youtube.com)
​​​​​​​


​​​​​​​Teksti ja kuvat: Hanna Rissanen