Porin yliopistokeskus viettää 20-vuotisjuhlavuotta

Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 20 vuotta Porin yliopistokeskuksen perustamisesta. Kahden vuosikymmenen aikana Porin yliopistokeskus on kehittynyt monipuoliseksi toimijaksi ja yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi Satakunnan alueella. Toiminnassa ovat alusta asti painottuneet monitieteinen koulutus ja tutkimus sekä vahva yhteistyö muiden maakuntaa kehittävien toimijoiden kanssa.

Teekkariopiskelijoita wappukasteessa Porissa keväällä 1999.
​​​​​​​

Koulutus- ja tutkimustoimintaa jo 1980-luvulta alkaen

Yliopistollinen toiminta alkoi Porissa vuonna 1983, kun Tampereen teknillinen korkeakoulu käynnisti tutkimus- ja koulutustoiminnan alueella. Turun kauppakorkeakoulun täydennyskoulutustoiminta seurasi perästä vuonna 1984. Vuonna 2000 yliopistotoimijat siirtyivät saman katon alle Puuvillan historialliseen tehdasmiljööseen.

Nykymuotoiset yliopistokeskukset perustettiin Suomessa vuonna 2004, ja siitä lähtien yliopistollinen yhteistoiminta on jatkunut Porin yliopistokeskuksen nimellä. Matkan varrella toiminta on kehittynyt ja emoyliopistoja on parhaimmillaan ollut yliopistokeskuksessa viisi. Yliopistofuusioiden myötä yliopistokeskuksessa toimii tällä hetkellä kaksi emoyliopistoa, joiden opiskelijat, opettajat ja tutkijat muodostavat tiiviin yhteisön.

Tampereen yliopisto tarjoaa Porissa tekniikan sekä yhteiskuntatieteiden tutkintokoulutusta, Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä on mahdollista opiskella kauppatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinnot. Turun yliopiston Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelmasta puolestaan valmistuu humanististen tieteiden kandidaatteja ja filosofian maistereita. Kaikissa yksiköissä on myös mahdollisuus jatko-opiskella tohtoriksi asti. Tutkintokoulutuksen lisäksi täydennyskoulutus on olennainen osa Porin yliopistokeskuksen toimintaa, johtamiskoulutuksia käynnistyy vuosittain.

Yhteistyöhön perustuva monitieteinen tutkimustoiminta on yksi Porin yliopistokeskuksen vahvuuksista. Porissa toimii yli 10 tutkimusryhmää, jotka tekevät alueellista, kansallista ja kansainvälistä tutkimusta. Tampereen yliopiston yksikössä tehdään tutkimusta johtamisen ja tietotekniikan sekä yhteiskuntatieteiden alalla. Turun yliopistolla on laaja joukko tutkimusryhmiä kauppatieteissä sekä digitaalisen kulttuurin, kulttuurinperinnön ja maisemantutkimuksen aloilla.

Juhlavuosi näkyy myös yliopistokeskuksen logossa vuonna 2024.

Maakunnallisen yliopistokoulutuksen puolella

Yliopistokeskuksia on Suomessa kuudella paikkakunnalla – Porin lisäksi Lahdessa, Mikkelissä, Kajaanissa, Kokkolassa ja Seinäjoella. Niiden toiminta on hyvin monimuotoista, kunkin alueen tarpeeseen syntynyttä. Alueellinen vuorovaikutus ja laaja-alainen yhteistyö ovat toiminnan ytimessä.

Juhlavuonna yliopistokeskukset tekevät erityisen tiivistä yhteistyötä ja myös juhlistavat merkkipaalua yhdessä.

– Juhlavuosi on hieno saavutus yliopistokeskuksille. Tulevaisuudessa tavoitteena on kehittää maakunnissa sijaitsevaa yliopistollista koulutusta ja tutkimusta entisestään, tiivistää Porin yliopistokeskuksen johtaja Katariina Yrjönkoski.

Porin yliopistokeskuksen 20-vuotisjuhlallisuudet nivoutuvat vuonna 2024 Akateemisen Wapun viettoon toukokuussa sekä TiedeAreena-tapahtuman ohjelmaan syyskuussa, mutta juhlatunnelma näkyy yliopistokeskuksen viestinnässä läpi vuoden.​​​​​​​
​​​​​​​

Kuvagalleriassa muistoja porilaisen yliopistokoulutuksen vuosilta 1984-2024
​​​​​​​(klikkaamalla näet kuvat täysikokoisina):

Oman työn tehostamisen kurssilaisia Lasse Karjalaisen opetuksessa 10.4.1984.

DI-opiskelijoita wappua viettämässä Raatihuoneenpuistossa 1994.

Teekkariwapputunnelmia vuodelta 1994.

Opiskelijoita Koulutus- ja tutkimuskeskuksen ATK-luokassa 1990-luvun alkupuolella.

Markkinoinnin opintokokonaisuuden päättäjäiset syksyllä 1991.

Porin Koulutus- ja tutkimuskeskuksen 15-vuotisjuhlan osallistujia kaupungintalolla 31.8.1998.

JOKO johdon assistentti -koulutuksen päätöstilaisuus 21.5.1999.

Uusissa tiloissa Puuvillassa vuonna 2000.

EMTC-laboratoriotilan avajaiset vuonna 2001.

Teekkareiden wappukaste Kokemäenjoessa 2013.

Suomi Areenan keskustelutilaisuus Puuvillan puistossa heinäkuussa 2015, aiheena yliopisto- ja amk-koulutus.

Yliopistokeskuksen tohtorikulkueen osallistujat TiedeAreena-tapahtumassa vuonna 2016.

Yliopistokeskuksen johtajana 2019-2023 toiminut Tarmo Lipping nostaa maljan TiedeAreena-tapahtuman iltatilaisuudessa syksyllä 2019.

Yliopistokeskuksen johtajana 2023 aloittanut Katariina Yrjönkoski (vas.) keskustelemassa yliopistokeskuksessa vierailevan ministeriryhmän kanssa elokuussa 2023.

Yliopistokeskuksen opiskelijoita ja henkilöstöä yhteisillä ystävänpäiväkahveilla helmikuussa 2024.


​​​​​​​Teksti: Hanna Rissanen
​​​​​​​Kuvat: Porin yliopistokeskuksen arkisto