Porin Kylterit Kööpenhaminassa

Porin Kylterit Kööpenhaminassa Porin Kylterien eli PorKy:n ulkomaanekskursiosta on muodostumassa jokasyksyinen perinne. Marraskuun alussa kolmannen kerran järjestetty matka kohdistui Tanskan pääkaupunkiin, kun aikaisemmat kohteet ovat olleet Tukholma...


Porin Kylterit Kööpenhaminassa

Porin Kylterien eli PorKy:n ulkomaanekskursiosta on muodostumassa jokasyksyinen perinne. Marraskuun alussa kolmannen kerran järjestetty matka kohdistui Tanskan pääkaupunkiin, kun aikaisemmat kohteet ovat olleet Tukholma ja Pietari.

- Kööpenhamina oli kaukaisin kohde, mihin uskalsimme lähteä, PorKy:n puheenjohtaja Suvi Kaskimäki tunnustaa letkeään sävyyn.

- Muilla paikkakunnilla mennään varmaan mihin tahansa halutaan, mutta meillä se on enemmän resurssikysymys, hän täsmentää.

Matkan suosio jäsenistön keskuudessa oli jälleen korkealla tasolla, sillä osallistujamäärä jouduttiin kovan kysynnän johdosta hilaamaan 52:een. Yhteen bussiin ei enempää mahtuisikaan.

Tanskan suuryritykset kohteina

Kun kauppatieteilijät lähtevät tutustumaan liiketoimintaan maailman eri kolkissa, olennaiseen osaan nousevat yritysvierailut.

- Meillä pystyy opiskelemaan kolmea eri pääainetta, joten lähtökohtana on, että kaikille löytyisi jokin kiinnostava vierailukohde. Tietenkin myös ne yritykset, joista kohdemaa on tunnettu kiinnostavat, Kaskimäki sanoo.

Kööpenhaminassa Kylterit kävivät yritysvierailulla panimojätti Carlsbergin tehtailla ja logistiikkayhtiö Maerskin pääkonttorilla. Vierailuja Kaskimäki luonnehtii erittäin onnistuneiksi. Hän asettaa vastakkain tanskalaisen ja venäläisen bisneskulttuurin.

- Pietarissa yrityskulttuurista kerrottiin, että jos heidän kanssa tekee bisnestä, olisi hyvä tuntea paikalliset tavat ja osata venäjän kieltä jonkun verran. Eli jos lähdetään vaihtoon tai tekemään töitä, niin Kööpenhaminaan on tavallaan helpompi mennä.

Järkevän ja hauskan harmoniaa

Vaihto-opiskelusta puheen ollen, Porin Kylterit kävivät tutustumassa myös Copenhagen Business Schooliin, jossa he tapasivat paikallisia opiskelijoita sekä professoreja.

- Se oli erittäin mielenkiintoinen vierailu. Näimme miten siellä tehdään asioita ja saimme tietoa opiskelumahdollisuuksista. Meistä suurin osa on lähdössä vaihtoon, ja Kööpenhamina on yksi potentiaalinen vaihtoehto, Kaskimäki kertoo.

Vaikka ekskursiot sisältävät rutkasti niin sanottua virallista ohjelmaa, myöskään vapaamuotoisempaa tutustumista kohdekaupungin kulttuuriin ja iltaelämään ei unohdeta.

- Jos reissulla ei olisi hauskaa, ihmiset eivät varmaan sille lähtisi. Toisaalta ilman sitä järkevää puolta emme tekisi koko reissua.

Kaskimäki näkee kyltereille järjestetyn ekskursion pienen Porin yksikön voimannäyttönä. Vaikka oppilaita on vähän, opiskelijakulttuuria pystytään silti ylläpitämään tasokkaana. Ensi syksyn matkastakin on jo puhuttu tulevan hallituksen koulutuspoliittisen vastaavan kanssa.

- Ehkä silloin lähdetään taas piirun verran pidemmälle, Kaskimäki lupailee.

Teksti: Teijo Rantanen
Kuvat: Suvi Kaskimäki
13.12.2012