Akateeminen Wappu päivästä päivään – Hanna Kousan päiväkirjasta

Opiskelijamme Hanna Kousa piti päiväkirjaa vapun 2008 juhlinnasta.

Pe 25.4.2008 klo 11.00

Tänään se sitten alkaa: AKATEEMINEN WAPPU 2008! On mielenkiintoista olla tänä vuonna mukana myös wapputoimikunnassa ja katsella wappua vähän eri vinkkelistä. Hiukan on vatsanpohjassa perhosia. Jännittää sujuuko kaikki suunnitelmien mukaan. Muutenkin odotukset wappua kohtaan ovat kovin korkealla, joten toivottavasti tulee kivaa!

Niin, tänä iltana se sitten alkaa. Wappusitseillä. Mutta ensin pitäisi vielä vääntää muutama tentti pois alta ja käydä töissäkin kääntymässä. Mutta sitten voikin koulun unohtaa kokonaiseksi viikoksi. Valitettavasti töihin pitää jaksaa uudelleen heti huomenna aamulla =/

La 26.4.2008 klo 12.00

Nyt on sitten wappu startattu. Meinasi eilen tulla kiire sitsi-bussiin, kun töiden jälkeen jäi vajaa tunti aikaa. Ehdin siinä välissä vielä kuulla huhun, että illalla ei haalarit päällä pääsisi vaakunaan sisään. Piti sitten tuhlata aikaa siihenkin, että soitin wappukeisarinnallemme ja tarkistin asiaa. Tyhmää, olihan Ansku tietysti homman sopinut. Haalarit siis niskaan, muut wappurekvisiitat niskaan ja vauhdilla koululle – ehdin sentään bussiin.

Sitseillä oli varsin sitsimäinen meno. Eli toisin sanoen ruokaa, juomaa, laulua ja hulvatonta meininkiä. Välillä meno meinasi joidenkin osalta (yllätys yllätys) käydä liiankin hulvattomaksi. PYT eli Porin ylioppilasteatteri teki sitseillä loistavan ensiesiintymisen! Vähän välillä pääsi unohtumaan, että tänään piti töihin päästä ;)…illan lopuksi vielä roudailtiin kamoja biletilalle ja sitten Vaakunaan jatkoille. Onneksi jossain vaiheessa muistu mieleen seuraavan aamun herätyskin ja pääsin kotiin aika pian Hausmyllyn keikan jälkeen…

Nyt sitten vielä pitäisi muutama tunti raataa töissä – luojan kiitos ei kuulu tapoihin kärsiä krapulasta – ja sitten ottaa suunnaksi Yyteri ja päivä dyyneillä!

klo 01.00

Taisipa vaan sittenkin tuo juhliminen ja aamulla töihin herääminen ottaa yllättävän kovin voimille. Tässä sitä nimittäin ollaan: valmiina nukkumaan, kun paras baariaika on vasta alkamassa! Yyterissä oli mahtavaa. Aurinko paistoi, letut maistuivat hyvälle ja viinikin oli hinta laatu suhteeltaan varsin maittavaa – ja ennen kaikkea riittoisaa! Vähän jäi harmittamaan kun ei lähdetty kiertämään rasteja. Mutta kului se päivä kyllä ihan rattoisasti muiden joukkueiden touhuja katsellessa ja viinistä sekä auringosta nauttiessa.

Päivän jälkeen sitten puhdistauduttiin sannoista Yyterin kylpylässä. Taidettiin olla hiukan meluisia ja riehakkaita. Kivaa siellä kuitenkin oli.. Pojat opettelivat kellumaan (huonolla menestyksellä) ja sitsien juomalaulutkin raiskasivat muutamaan otteeseen. Ja eipähän siellä normaalien asiakkaiden vaivoina viihdytty kun muutama hassu tunti ennen kyytiä takasin keskustaan.

Keskustassa sitten porukka hajaantui sinne ja tänne. Biletilalle ei eksynyt kuin muutama hassu ihminen, joten mekin jäimme kavereiden kanssa etkoilemaan ihan keskenämme. Ja sitten tuli unihukka. En vain jaksanut baariin asti, joten kun muut lähtivät jatkamaan, niin livistin joukon petturina kotiin. Ja nyt olen tosiaan valmis unten maille – kauniita unia!

Ti 29.4.2008 klo 18.00

Vähän on tässä Wapun hurmoksessa päässyt unohtumaan tämä päiväkirjoittelu. Mutta nyt on taas autossa istuessa aikaa päivitellä tapahtumia.

Lauantaina en siis päässy baariin asti – ehkä hyvä niin. Kinossa oli loppuillasta joku puukotettu. Sunnuntain puheen aihe oli sitten tietysti siinä. Uhri ei onneksi kuollut, mutta melkoista spekulaatiota käytiin osallisista ja osa porukasta oli melko järkyttynyttä. Onneksi kukaan ”meistä” ei kuitenkaan ollut mitenkään osallisena – siinä olisi varmaan mennyt loppuwapun tunnelmat pilalle..

No sunnuntaihin ja sakkovappuun suuntasin sitten uusilla voimilla. Kirjurinluodossa metsästettiin numerolappusia. Ihan leikkimielellä tietysti, mutta kyllä siinä ainakin meidän joukkueeseen kilpailuhenki pääsi iskemään ja melkoista taktikointiakin harrastettiin. Kisaa hiukan vaikeutti se, että ”täs kartassa on hei pieni vika – nää punaset pallot on väärissä paikoissa”. Kyllä ne kaikki laput sieltä sitten lopulta löytyi kun pisteiden oikeat paikat saatiin selville. Pikaruuan jälkeen suunnaksi otettiin Bar CoCo ja biljarditurnaus. Jatkoja vietettiin DU:ssa, jossa tunnelmasta vastasi Remix. Ja niinhän siinä sitten kävi, että meidän joukkue voitti päivän kisan! Palkinnoksi saatiin tikkareita ja menolippu Raumalle.

Maanantaina oli sitten luvassa yksi wapun ehdottomista kohokohdista: Wapprobatur! Rannassa porukkaa viihdytti RetroPop ja pilvettömältä taivaalta paistava aurinko sai tunnelman iloisen odottavaksi. Itse sain päivällä nakiksi kuvailla wapputouhua videokameralle, joten suikkalehdin rannassa kameran kanssa tarkkailemassa koko ajan kohoavaa tunnelmaa. Lähtölaukauksen jälkeen jäimme sitten vielä toimikunnan kanssa keräilemään tavaroita, ennen kuin pääsimme itse suuntaamaan baarikierrokselle. Wappro-kierros sujui varsin alkoholihuuruisissa merkeissä. Illalla Vaakunassa esiintyi Lovex ja ainakin menosta päätellen muutkin olivat tunnollisesti keräilleet passeihinsa leimoja – tai kenties joku ihan oikeasti fanitti kyseistä bändiä, tiedä häntä ;)

Tänään tiistaina pidänkin sitten tauon wapusta, sillä täytyy töiden puolesta suunnata Tampereelle koulutukseen. Aamupäivä sujui eilisestä toipuen ja Buffa:n tarjousta hyödyntäen – katuvat varmaan tarjoustaan, kun katselevat sitä määrää, jonka opiskelijat suuhunsa mättivät. Nyt ollaan matkalla Tampereelle siis – huomenna palaan taas Porin Wappuun juhlistamaan wappuaattoa!

To 1.5.2008 klo 18.00

Nyt se on sitten ohi. Täytyy heti kärkeen aloittaa valituksella. Wappuaatto ei alkanut ihan parhaalla mahdollisella tavalla, sillä aamulla selvisi, että Poriin ei menekään lainkaan aamujunaa. Siinä oli sitten pakko turvautua matkahuollon palveluihin, mutta silti myöhästyin tunnin AkWa–soutujen järjestelyistä. Tuli hiukan huono omatunto. Onneksi sentään ehdi parahiksi paikalle aloittamaan makkaranmyynnin.

Soudut sujuivat ilmeisesti varsin mallikkaasti. Itse koetin myydä/jakaa makkaraa ja mehua, kuvata tapahtumaa videolle ja ottaa vielä valokuviakin. Olivat hiukan välillä kädet täynnä työtä. Soutujen jälkeen kuultiin Suomi-rappia ja lopuksi liikkeelle lähti wapppukulkue mallia 2008. Itse ehdin marssia mukana vain hetken ennen kuin piti rientää Raatihuoneen puistoon valmistelemaan samppanjatarjoiluja. Karhunpesu ja -lakitus vetivät totuttuun tapaa paikalle reilusti porukkaa. Skumpan tarjoilun ja ilmapallojen jakamisen ohessa ehdin hiukan kuvata touhuja myös nauhalle. Aurinko jatkoi edelleen päivän lämmittämistä, ja tunnelma olikin kaikin puolin rennon letkeää.

Illaksi suunnattiin sitten biletilalle, jossa tunnelma illan pimetessä kohosi kohoamistaan. Laulut – niin juomalaulut kuin muutkin laulut – raikasivat pitkin Puuvillan pihaa ja grillillä paisteltiin loppuja makkaroita. Biletilalta suunnattiin sitten kovaäänisenä kulkueena kohti DU:ta. Väitänpä että tämän marssin aikana laulut raikasivat kovempaa kuin päivän virallisen marssin aikana. DU:ssa ilta kului karaokea laulellessa ja tanssiessa. Wappuaatto oli omalta osaltani kaikin puolin onnistunut ja jätti mieleen paljon hauskoja muistoja – samoin kuin paljon hauskaa kuvamateriaalia! Baarin jälkeen jatkettiin vielä jatkoilla aina aamukuuteen. Onneksi ihan naapurissa, niin ei ollut pitkämatka kotiin...

Tänään sitten onnistuimme uskomatonta kyllä raahautumaan kymmeneksi sillikselle. Ruisleipä oli hyvää ja ulkoilma hiukan piristikin. Silliksen jälkeen seurasimme sitten teekkarikastetta rannassa. Kastautujia riitti, mutta tänä vuonna jätin itse kasteen väliin. Viimevuotinen hyinen kyyti joen yli saunomaan, oli kenties vielä liian tuoreena mielessä. Kasteen jälkeen suunnattiin sitten piknikille. Paikalle ei syystä tai toisesta kuitenkaan jaksanut enää kuin muutama ihminen.

Se wappu oli sitten siinä. Taas jäi käteen kasapäin hauskoja muistoja ja uusia tuttavuuksia. Huomenna pitänee sitten palata arkeen, mutta tänään voi onneksi vielä keskittyä katselemaan kertaalleen eilisen illan tunnelmia videolta, samalla kun koetan tuhota loput hieman liian runsaista piknikeväistäni. Toivottavasti myös muilla oli mukavaa!

Akateemista Wappua 2009 odotellen, Hanna

Teksti: Hanna Kousa
18.5.2008