Älä jätä mua lähiöön

Viisi uutta opinnäytetyötä esiteltiin Taiteen maisterin opinnäytteiden esittelytilaisuudet järjestettiin Aalto-yliopiston Porin yksikössä tiistaina 20. marraskuuta. Esittelytilaisuudessa esiteltiin viisi erilaista opinnäytetyötä, joiden aihepiirit...


Viisi uutta opinnäytetyötä esiteltiin

Taiteen maisterin opinnäytteiden esittelytilaisuudet järjestettiin Aalto-yliopiston Porin yksikössä tiistaina 20. marraskuuta. Esittelytilaisuudessa esiteltiin viisi erilaista opinnäytetyötä, joiden aihepiirit vaihtelivat vanhoista autoista aina videotaideprojekteihin.
Lähiöt pohjana kysymyksille

Visuaalisen kulttuurin maisteriohjelmassa opiskeleva Anna Jensenin ”Älä jätä mua lähiöön” -tutkimus oli yksi esitellyistä opinnäytetöistä. Kahdesta osuudesta, kirjallisuudesta ja näyttelystä, koostunut opinnäytetyö tarjosi Jensenille mahdollisuuden käsitellä häntä kiinnostavia asioita.

- Lähiöiden avulla voin pohtia monia sellaisia teemoja, jotka minua kiinnostavat.  Niiden kautta voin miettiä kysymyksiä, jotka pohjautuvat populäärikulttuuriin, taiteeseen, mannermaiseen filosofiaan ja psykoanalyyttiseen teoriaan, Jensen pohtii.

Jensenin opinnäytetyön tarkastelee tutkimuksessa sitä, miten lähestyä ilmaisematonta ja hämärää paljastamatta sitä? Jensen kirjoittaa tutkimuksen kirjallisessa osiossa lähiön olevan esimerkki ihmisten kansoittamista tiloista, joissa inhimillisyys, ihmisyys ja ihminen katoavat rakennuksiin.

Pormestarinluodosta Sampolaan

Jensenin tutkielma eroaa normaalista taiteen maisterin opinnäytetyöstä, sillä Jensenin lähestymistapa tutkimukseen on erilainen.

- Aika usein ihmiset tällä puolella kirjoittavat siitä, mitä he tehneet ja miksi he ovat tehneet sen. Eli tavallaan se tarkoittaa sitä, kun tehdään näyttely, niin kirjoitetaan siitä. Itse en kirjoita suoraan näyttelystäni, vaan minulle kirjoittaminen ja taide ovat molemmat tapoja lähestyä tutkimuskysymystä, pohdiskelee lapsena lähiössä asunut Jensen.

”Älä jätä mua lähiöön” -opinnäytetyön näyttelyosuus oli esillä aiemmin Porin Puuvillan Generaattori-galleriassa reilun viikon ajan. Jensenin ajatuksissa on, että tulevaisuudessa näyttelylle löytyisi tila myös Helsingistä.

Näyttelyosuudessa esitetyt kuvat ja videot lähiöistä ovat suurelta osin peräisin Porista.

- Lähiöt ovat Espoosta, Vantaalta tai sitten täältä. Porista on mukana esimerkiksi Pormestarinluoto, Sampola ja Väinölä. Oli hauska nähdä näyttelyissä, että ihmiset eivät tunnistaneet paikkoja, vaikka olivat asuneet ikänsä samassa paikassa. Lähiöt näyttävät lähiöiltä joka puolella, Jensen päättää.

Teksti: Timo Riihentupa
20.11.2012