Alati muuttuva tehdaskiinteistö

Vuonna 1898 perustetussa Porin puuvillatehtaassa tuotettiin puuvillakankaita ja lankoja 1980-luvun lopulle asti, ja tekstiiliteollisuutta tiloissa harjoitettiin aina vuoteen 1994 asti.
Tällä hetkellä vanhat tilat ovat tunnetusti täynnä elämää ja jatkuvassa muutoksessa muun muassa kauppakeskushankkeen muodossa.

75 vuoden muutos kuvina

Vuonna 1937 tehtaan tuotantotilat ja puuvillakankaiden hiljattain modernisoitu tuotantoprosessi dokumentoitiin valokuva-albumiksi. Kansion 52 kuvaa ovat olleet projektiporukkaaa vetäneen Anu Virtasen mukaan lähtökohtana. The past and the present of the Pori Cotton factory –projekti on kuvannut muutosta, mikä tehtaan tiloille on 75 vuodessa tapahtunut. Teollisesta tuotantolaitoksesta on tullut informaatioyhteiskunnan tietotuotantotilaa.

- On ollut hienoa huomata, miten kiinnostuneita projektista on jo oltu. On ollut mielenkiintoista huomata, miten tilat ovat muuttuneet jo sinä aikana kun täällä toimi puuvillatehdas. Esimerkiksi Vanhana kehräämönä on tunnettu alun perin vain Porin yliopistokeskuksen pääty, nykyään koko rakennus.

Virtasen suhde Porin Puuvillaan on monipuolinen. Hänen äitinsä on aikoinaan työskennellyt puuvillatehtaalla ja Virtasen koti on sijainnut tehtaan lähellä Aittaluodossa. Opiskelujen myötä hänen suhteensa rakennuksiin vain tiivistyi.

- Oikeastaan tämä projekti on vasta avannut nämä rakennukset minulle. Suhteeni jatkuu edelleen, sillä olen harjoittelussa Pori Jazzilla. Eihän täältä pääse poiskaan, Virtanen naurahtaa.

Haastava projekti

Projekti tehtiin Turun yliopiston European Heritage, Digital Media and Information Society maisteriohjelman ja Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman yhteistyönä. Projektin työryhmään kuuluivat Anu Virtanen, Elissa Ernst, Georg Sedlbauer, Johanna Frondelius sekä Katherine Johnson. Projektia ohjasi historian lehtori Anna Sivula.

- Kansainvälistä opiskelijajoukkoa oli haastava ohjata. Selvitin itselleni alkuvaiheessa eri termejä ja työvaiheita, mitä puuvillatehtaaseen ja sen historiaan olennaisesti kuuluu. Saman asian selittäminen vieraalla kielellä muille, oli monta kertaa haastavampaa, graduaan parhaillaan viimeistelevä Virtanen päätti.

Sivustoon voi tutustua oheisesta linkistä.

Teksti ja kuvat: Iiro Lehtonen
16.5.2012