Digirakkautta ilmassa

Suositusta Digirakkaus-kirjasta päivitetty 2.0-versio21.11.2011 Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaine on julkaissut suositusta Digirakkaus-teoksesta uuden päivitetyn 2.0-version. Kirjaa toimittaneen digitaalisen kulttuurin yliopisto-...Suositusta Digirakkaus-kirjasta päivitetty 2.0-versio

21.11.2011

Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaine on julkaissut suositusta Digirakkaus-teoksesta uuden päivitetyn 2.0-version. Kirjaa toimittaneen digitaalisen kulttuurin yliopisto-opettaja Riikka Turtiaisen mukaan päivitetyssä versiossa on paljon uusia keskustelu- ja tutkimusavauksia digitalisoituvan nykykulttuurimme lempeämmästä puolesta.

- Viime kirjan toimittaneiden Ulla Heinosen ja Jaakko Suomisen lisäksi vain Anne Holappa oli myös edellisessä kirjassa mukana artikkeleineen.

Turtiainen kertoo, että ensimmäisen, 2004 julkaistun Digirakkaus-kirjan suuri suosio kannusti tekemään toisen teoksen.

- Digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suominen sanoi, että ensimmäinen Digirakkaus on saanut ylivoimaisesti eniten yhteydenottoja medialta. Myös uusi kirja on saanut paljon kiinnostusta, etenkin avausartikkeli opiskelijapariskuntamme Aliisa ja Tuomas Sinkkosen 'kaapista tulosta' on kiinnostanut lehtiä aina Cosmopolitanista Ilta-Sanomiin. Sinkkoset ovat tavanneet toisensa netissä, mutta ovat aiemmin kertoneet jopa sukulaisilleen häissä hieman erilaista totuutta, Turtiainen toteaa.

Lemmenleikkejä

Digirakkaus 2.0 -kirjan esipuheessa painotetaan teoksen pureutuvan uusiin leikillisiin digirakkauden muotoihin, jotka syntyvät ihmisen ja teknologian kohdatessa. Turtiaisen mukaan juuri leikillisyyttä on hyvä korostaa näinä vihapuheiden aikoina.

- Iloiset ja positiiviset asiat jäävät helposti varjoon. Digitaalisesta rakkaudesta tulee varmasti ensimmäiseksi juuri nettideittailu mieleen, mutta kirjassa tutustutetaan myös kiintymyksestä esimerkiksi vanhaan ja hyväksi havaittuun kännykkään tai tunteikkaaseen pelihahmo-suhteeseen. Etenkin pelien kohdalla unohdetaan usein, että ne tuovat myös monenlaisia iloisia tunteita.

Digirakkaus 2.0 käsittelee aihealuettaan monipuolisesti sekä -tieteisesti. Osa tutkimusavauksista on niin tuoreita, ettei kansainvälistä vertailua juuri ole.

- Näkisin, että kirjalla voisi olla tilausta muutamille käännöksillekin, Turtiainen povaa.

Ensimmäinen kirja ilmeistyi 2004, toinen 2011. Turtiainen heittää leikillisesti, että maagisen seitsemän vuoden sykli säilytetään ennen seuraavaa teosta.

- Silloin saattaisi olla taas paljon uusia aiheita tarjolla. Eiköhän kuitenkin poliitikkojen rakkausseikkailut ole silloinkin ajankohtaisia, hän naurahtaa.

182 -sivuisen Digirakkaus 2.0 -teoksen ovat toimittaneet Petri Saarikoski, Ulla Heinonen ja Riikka Turtiainen. Teos kuuluu Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen, Porin yksikön julkaisusarjaan.Teksti ja kuvat: Iiro Lehtonen