Ehdottomasti vaihtoon opiskeluaikana!

Vaihtoon kannattaa lähteä kielitaidon ja suhdeverkoston vuoksi. Satakorkean KV-kehittämispäivillä puhuttiin kansainvälisyydestä monista näkökulmista. Tactic-pelitalon myyntijohtaja Olli Kivelä toi tilaisuuteen yrityksen näkökulman.

Hänen mukaansa vaihtoon lähtiessään kannattaa pitää huoli kahdesta asiasta:

- Kannattaa muistaa, ettei siellä opintopisteitä välttämättä paljoa tule. Mutta takaisin tullessa on syytä olla täydellinen englannin suullinen ja kirjallinen taito. Ja tärkein asia on suhdeverkoston luominen.

- Yksi tärkeä syy on tietenkin se, ettei sitten tarvitse jossitella, että miksen mennyt. Ainoa keino ymmärtää jotain kulttuuria syvemmin on asua siinä kulttuurissa.

Kansainvälisyys usein glorifioitua

Tactic tekee bisnestä tällä hetkellä yli 70 maahan. Heillä on toimipisteitä ympäri maailman, ja päivittäin työntekijät työskentelevät kansainvälisessä ympäristössä.

Kivelä antoi kuitenkin esimerkin, miten kansainvälisyyttä usein glorifioidaan.

- Kävin hiljattain Amsterdamissa. No, heräsin kello 3.40, siitä lentokentälle. Lento lähti kello 6.20, meni kolmisen tuntia ja kone oli Hollannissa. Tunnin ajomatka kokouspaikalle ja seuraavat yhdeksän tuntia menivätkin neukkarissa. Sitten takaisin ja puoli kahdelta kotona. Se niistä tulppaaneista sitten.

Hän vakuuttaa, että Tactic kansainvälisyydestään huolimatta on ja pysyy porilaisena yrityksenä.

- Toimitusjohtaja Markku Heljakka on todennut, että firma on ollut täällä 43 vuotta, miksei olisi toisetkin 43 vuotta.

Kerää verkostosi ennenkuin tarvitset sitä

Kulttuurit ovat keskinään monilla tavoin erilaisia, mutta Kivelän mukaan saman toimialan sisällä motiivit ovat hyvinkin samankaltaisia.

- Sen olen huomannut, että suomalaisella suoralla, rehellisellä ja sinnikkäällä asenteella pääsee maailmalla pitkälle. Monet taidot voi opetella, mutta asennetta ei.

Kivelän mukaan yksi tärkeimmistä asioista niin ulkomailla kuin elämässä yleisestikin on suhdeverkoston luominen.

- Muistakaa luoda se verkko ennenkuin sitä tarvitsette. Turha alkaa soittelemaan siinä kohtaa tutuntutuille, kun hätä on suurin, jollei vankkaa suhdetta heihin ole jo luotu.

Teksti: Iiro Lehtonen