EVAL2012 kävi Porissa – mitä jäi käteen?

EVAL2012 kävi Porissa – mitä jäi käteen? Erittäin onnistunut konferenssiInternational Conference on Evaluation for Practice järjestettiin Suomessa ensimmäistä kertaa 10 vuotta sitten Tampereella. Kesällä hieman ennen juhannusta joka toinen tai kolmas...

EVAL2012 kävi Porissa – mitä jäi käteen?Erittäin onnistunut konferenssi

International Conference on Evaluation for Practice järjestettiin Suomessa ensimmäistä kertaa 10 vuotta sitten Tampereella. Kesällä hieman ennen juhannusta joka toinen tai kolmas vuosi järjestettävä konferenssi järjestettiin Porin yliopistokeskuksessa.

Pääjärjestäjän Tampereen yliopiston Porin yksikön professori Satu Kalliola on vieläkin innoissaan siitä, miten onnistuneesti yliopistokeskuksen vuoden suurin ja kansainvälisin konferenssi saatiin järjestettyä.

- Yliopistokeskus on mitä mainioin paikka tämän kokoiselle konferenssille. Hieman alle kaksisataa kävijää mahtui hyvin auditorioon, luokkia saimme ryhmätyökäyttöön ja toisessa kerroksessa oli posterinäyttely. Pitää jakaa kiitosta niin Palvelukeskukselle, nettisivujen päivitykselle, tietotekniselle tuelle kuin Amicallekin. Ruokailut toimivat loistavasti.

- Olisi sääli, jollei tällaisia tapahtumia järjestettäisi useamminkin. Tosin kova työ tämä on yhdelle järjestäjälle, me valmistelimme kaksi vuotta tätä, Kalliola jatkoi.

Uusia teemoja

Alun perin sosiaali- ja terveyspalvelujen vaikuttavuuden arviointiin keskittyneen konferenssisarjan teemoja laajennettiin Porissa myös muille yhteiskuntapolitiikan alueille. Konferenssin pääpuheenvuoroissa ja työryhmissä kuultiin kymmeniä esityksiä muun muassa sosiaalipolitiikasta, sosiaalityöstä ja opetuksen piirissä tehtävästä arviointitutkimuksesta, minkä lisäksi uusiin teemoihin saatiin sekä kotimaisia että kansainvälisiä esityksiä.

- Onnistuimme juuri siinä loistavasti, että saimme teemoja laajennetuksi työelämän ja alueellisen kehittämisen pariin.  Sen lisäksi korkeakoulu- ja yliopistotason tutkijoilla ei ole aiemmin ollut tällaista seminaaria, he olivat varsin riemuissaan.

Hyvää vuoropuhelua

Kotimaan, useiden Euroopan maiden ja Australian lisäksi konferenssiin osallistuu tutkijoita ja käytännön edustajia Brasiliasta, Yhdysvalloista, Kanadasta, Singaporesta, Etelä-Koreasta ja Intiasta. Edustajia oli 19 maasta ja jokaisesta maanosasta.

- Tutkijoiden ja käytännön toimijoiden välinen keskustelu oli mielenkiintoista. Esimerkiksi Kelan ja Tekesin edustajat pitivät työelämän teemoja erittäin uusina ja raikkaina, Kalliola totesi.

Seuraava konferenssi järjestetään todennäköisesti Yhdysvalloissa. Kalliolan mukaan Porin konferenssin synnytti yhdelle tutkimusalueelle hyvää innostusta.

- Otimme tarkoituksella mukaan korkeakoulu- ja yliopistotason henkilökunnan työarvioinnin ja taloudellisten vaikutusten teeman. Se otettiin hyvin vastaan, voi olla että se jatkuu seuraavassa konferenssissa.

Konferenssin pääjärjestäjä on Tampereen yliopiston Porin yksikkö, joka kuuluu kulttuuri- ja yhteiskuntatieteiden tieteenalayksikköön. Paikalliseen järjestelytoimikuntaan kuuluivat Kalliolan lisäksi professori Ilmari Rostila ja yliassistentti Ossi Eskelinen Porin yliopistokeskukselta sekä aluetieteen tutkija Kati-Jasmin Kosonen Tampereen yliopiston pääkampukselta. Konferenssia sponsoroivat Tieteellisten seurojen valtuuskunta, Tampereen yliopiston tukisäätiö ja Työsuojelurahasto.

www.ucpori.fi/eval2012

Teksti Iiro Lehtonen
Kuvat Mikko Viitapohja