Asiantuntijakatsaus Satakunnan kestävän siirtymän menestystekijöihin koottu ensimmäistä kertaa yksiin kansiin

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön Kohti kestävää siirtymää TKI-toimintaa ja kansainvälisyyttä vahvistamalla (UniSus) -hanke kokosi artikkelikokoelmaksi laajan asiantuntijajoukon näkemyksiä yhteiskunnan eri sektoreilta. Artikkelit tarkastelevat kestävän siirtymän tilannekuvaa ja tulevaisuutta Satakunnassa.


​​​​​​​Korkeakoulukumppanuudet alueellisen TKI-toiminnan tukena: Satakunnan kestävän siirtymän menestystekijät -teos tarjoaa arvokasta tietoa päättäjille, yrityksille, tutkijoille ja muille sidosryhmille, jotka vaikuttavat alueen tulevaisuuden muotoutumiseen. Kirjoittajien näkemykset ja suositukset muodostavat olennaisia rakennuspalikoita Satakunnan kestävän kehityksen tiekartalle, ja kokoelman kirjoittajat, jotka tulevat muualta kuin Satakunnasta, tarjoavat ylialueellista referenssiä kestävän siirtymän alueellisiin haasteisiin.

– Kestävässä siirtymässä ei ole kysymys pelkästään vihreistä investoinneista, vaan se edellyttää ekologisten, taloudellisten ja sosiaalisten näkökohtien huomioimista tasapainoisesti. Yritysten on kyettävä yhdistämään kestävyys kilpailukykyyn ja kannattavuuteen. Alueiden ei pidä jäädä odottamaan mahdollisia onnenpotkuja valtion tai yksityisten investoijien taholta, vaan paljon voidaan ja pitää tehdä myös itse, sanoo Teemu Haukioja.

Kokoelman kirjoittajat edustavat monipuolista asiantuntemusta, kuten oikeustieteen, rahoituksen, biologian, markkinoinnin, matkailun, tekniikan, ympäristötieteen, taloustieteen ja julkishallinnon aloja. Nyt julkaistu teos on monella tapaa valtakunnallisestikin ainutlaatuinen alueellisen yhteistyökyvyn osoitus ja tulos, tarjoten ajankohtaisia ​​näkökulmia kestävän siirtymän monimutkaiseen aiheeseen Satakunnassa.

– Kaupungit ja kunnat yhdessä kehittäjäorganisaatioiden sekä koulutus- ja tutkimuslaitosten kanssa voivat omaehtoisesti vaikuttaa alueiden menestymiseen sekä kilpailukykyyn kokonaisvaltaisesti, pitkäjänteisesti ja strategisesti eli kestävällä tavalla, summaa Tuomas Pohjola.

Teoksen kirjoittajat: Johanna Aalto, Ville Aalto-Setälä, Kaisa Aro, Jere Grönman, Teemu Haukioja, Jouko Hautamäki, Terttu Hermansson, Tommi Iivonen, Niklas Ikonen, Lauri Inna, Jouni Kaipainen, Jari Kaivo-oja, Teija Kirkkala, Arja Lemmetyinen, Tarmo Lipping, Anu Lähteenmäki-Uutela, Emmi Maijanen, Lenita Nieminen, Minna Nore, Mikko Pakkasela, Tuomas Pohjola, Esko Poikela, Sanna-Mari Renfors, Sari Repka, Satu Saarinen, Jari Stenvall, Marjut Vähänen ja Saku Vähäsantanen.

Julkaisu on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-9833-3.


Lisätietoja:
Teemu Haukioja, UniSus-hankkeen vastuullinen johtaja, teemu.haukioja@utu.fi, 0505200798
Tuomas Pohjola, UniSus-hankkeen projektipäällikkö, tuomas.pohjola@utu.fi, 0504111697

UniSus-hankkeen verkkosivu: Kestävän siirtymän TKI-konseptit | UniSus (utu.fi)