Bugs and Brands - hyönteisistä liiketoimintaa

Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä alkaa 1.3.2019 Bugs and Brands (BB)-hanke, jossa edistetään hyönteisiin liittyvää liiketoimintaa Satakunnassa. Kumppanina hankkeessa on ProAgria.

Hyönteiset ovat lupaava elintarvikkeiden raaka-aine, koska ne ovat terveellisiä ja niitä voidaan kasvattaa
resurssitehokkaasti. Hyönteisiä voi kasvattaa esimerkiksi rehuksi, ruoaksi ja lannoitteeksi. Hyönteisistä voi tulla tärkeä osa biokiertotaloutta, koska ne voivat hyödyntää ravintonaan maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Hyönteiset voivat niin ikään parantaa Suomen proteiiniomavaraisuutta. Hyönteiset kasvavat nopeasti, ovat hyviä ravintosisällöltään ja maistuvat hyviltä.

Hankkeessa etsitään Satakunnan maaseudulta uusia potentiaalisia hyönteisten
kasvattajia sekä edistetään Satakunnassa kasvatettujen hyönteisten käyttöä elintarvikkeiden raaka-
aineena Satakunnan maaseudun elintarvikeyrityksissä, julkisissa keittiöissä ja ravintoloissa. Etenkin
kotisirkkoja ja jauhomatoja käytetään tällä hetkellä ruokana länsimaissa, mutta muitakin potentiaalisia
lajeja on. Bugs and Brands -hankkeessa järjestetään ympäri Satakuntaa seminaareja ja tapahtumia, joissa mm. toukkia ja sirkkoja kokataan ja brändejä kehitetään.


Lisätietoja:
Anu Lähteenmäki-Uutela
yliopistonlehtori, Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö
anu.lahteenmaki-uutela(at)utu.fi
p. 050 520 0799