JOUTOLA – joutilaisuuden etulinnake

Porin yliopistokeskuksen pääaulassa on 19.2–22.2.2013 välisenä aikana kaikkien käytettävissä Aalto yliopiston visuaalisen kulttuurin maisteriohjelman opiskelija Saara Sillanpään luoma ja ideoima ”JOUTOLA paikka joutilaisuudelle”. Tilassa on...


Porin yliopistokeskuksen pääaulassa on 19.2–22.2.2013 välisenä aikana kaikkien käytettävissä Aalto yliopiston visuaalisen kulttuurin maisteriohjelman opiskelija Saara Sillanpään luoma ja ideoima ”JOUTOLA paikka joutilaisuudelle”. Tilassa on käytettävissä patjoja löhöilyyn, kyniä ja papereita kirjoitteluun tai piirtelyyn, kirjoja joiden avulla voit syventyä joutilaisuuden maailmaan, palapelejä sekä vedenkeitin jos mielesi tekee vaikka teetä. Joutola on ihanteellinen joutilaisuuden etulinnake keskellä yliopistokeskuksen kiireistä elämää, jossa voit jos mielesi tekee hetkeksi pysähtyä ja rentoutua.

Saara Sillanpään tavoitteena on ollut rakentaa tila, jossa kuka tahansa ohikulkija voi hetkeksi pysähtyä, rentoutua ja olla jouten. Pyrkimyksenä on ollut rakentaa Joutola sellaiseen paikkaan, jossa joutenolo olisi muutoin mahdotonta tai vähintäänkin epätavallista. Hänen mukaansa joutilaisuuteen ei tarvita suuria asioita. Tarkoituksena on ollut luoda joutolasta kodikas, aikansa elänyt nukkavieru tila.

Joutolassa pyörii Saara Sillanpää luoma videoteos ”une promenade”, joka on kuvaus rauhallisesta päämäärättömästä kävelystä erilaisten erikoisten paikkojen läpi. Joutolassa on käytettävissä myös rauhallinen piilosoppi ”turva”, jossa voit kuunnella kissan kehräyksen rauhoittavaa ääntä. Seinille on ripustettu erilaisia ajatelmia joutilaisuudesta.

Sillanpää painottaa Joutolan olevan oleskelupaikka enemmän kuin installaatio ja kuinka tärkeää on, että tilassa esineisiin voi koskea ja tuoleilla istua. Joutolan idea on, ettei katsojan tarvitse tehdä mitään jos hän ei niin halua. Joutolassa oleskelua ei dokumentoida teokseksi.
Saara Sillanpää toivoo, että Joutolan vierailijat voisivat omasta aloitteestaan vapaamuotoisesti kirjoittaa jotain joutilaisuudesta. Sillanpää esittää myös kysymyksen edustavatko samat asiat kaikille ihmisille joutilaisuutta?

Lisätietoja:
Saara Sillanpää
Aalto yliopisto, visuaalisen kulttuurin maisteriohjelma
Joutola on osa Saara Sillanpään taiteen maisterin opinnäytetyötä.
saara.vellamo(at)gmail.com