Kampus-kysymys ratkeaa vuoden alussa

Kampus-kysymys ratkeaa vuoden alussa Porin yliopistokeskuksen ja Satakunnan ammattikorkeakoulun Kampus-hankkeen päätökset kuullaan yliopistokeskuksen johtajan Harri Peltoniemen mukaan päätös siirtyy vuoden 2013 alkupuolelle. - Siinä se on pakko tehdä...


Kampus-kysymys ratkeaa vuoden alussa

Porin yliopistokeskuksen ja Satakunnan ammattikorkeakoulun Kampus-hankkeen päätökset kuullaan yliopistokeskuksen johtajan Harri Peltoniemen mukaan päätös siirtyy vuoden 2013 alkupuolelle.

- Siinä se on pakko tehdä, sillä Kampuksen on määrä olla valmis vuonna 2016 ja rakentamiseen menee muutama vuosi. Tilanne on tällä hetkellä se, että käymme läpi viimeisimpiä hiottuja tarjouksia.

Kahden kauppa

Kampukselle on tällä hetkellä kaksi sijoituspaikkaa. Renor Oy:n valmisteleva tarjous Puuvillaan sijoittuvista yhteistiloista, Citycon Oyj taasen suunnittelee Asema-aukiolle aluetta. Peltoniemen mukaan kilpailutilanne on tällä hetkellä hedelmällinen.

- Kilpailu johtaa väistämättä siihen, että saamme meille tarkkaan räätälöityjä suunnitelmia, joissa ei ole rahallisestikaan ilmaa, Peltoniemi sanoo.

Hänen mukaansa aihetta tarkastellaan yliopistokeskuksen kantilta täysin avoimin mielin, kumpaakaan vaihtoehtoa liputtamatta ulos.

- Molemmissa on paljon hyviä puolia. Asema-aukio olisi liikenteellisesti sujuva ja kun vanhaa rakennuskantaa korvattaisiin uudella, olisi tilat juuri sellaiset kuin haluamme. Puuvilla taasen on kansainvälisestikin arvostettu miljöö ja samoissa tiloissa toimivat muun muassa Satakuntaliitto, Prizztech kuin Satakunnan valtalehtikin.

Yhteinen halu, mutta kädenvääntö silti mahdollista

Kampus-hanketta on valmistellut Porin kaupungin työryhmä, jonka tavoite on ollut kartoittaa Porin korkeakouluille ja Winnovalle tiloja. Kampuksen myötä yliopistokeskus, SAMK ja Diak siirtyisivät saman katon alle, Winnova taasen Vähäraumalle SAMKin nykyisiin tiloihin.

Peltoniemen mukaan suurin Kampuksen hyöty on tilojen ja toimintojen tiivistäminen.

- Tarkennetuissa suunnitelmissa tilaa tulisi 33 000 neliötä. Tiivistämistä kuvaa hyvin se, että yliopistokeskuksessa on tällä hetkellä 10 500 neliötä, mutta tarve vain 8 000. Tiloja saadaan enemmän yhteiskäyttöön, kuten myös opetusta. Esimerkiksi kaupallisessa koulutuksessa on jo nyt paljon päällekkäistä opetusta. Samoin näkisin yhdistämisen kieliopetukselle otolliseksi. Voisi järjestää myös harvinaisempia kielikursseja, kun olisi enemmän opiskelijoita.

Peltoniemen mukaan on vielä täysin mahdollista sekin, että yliopistokeskuksen ja SAMKin näkemykset ratkaisusta eroavat. Hänen mukaansa ei aivan kädenvääntöön tarvitse lähteä SAMKin toimitusjohtaja Juha Kämärin kanssa.

- Yhteinen tahtotila Campuksesta on niin vahva, että etsimällä varmasti löydetään oikea ratkaisu.

Teksti ja kuva Puuvillasta Iiro Lehtonen
Etusivun kuva Citycon Oyj:n hahmotelmasta
13.12.2012