Karhun Kannoilla

KARHUN KANNOILLA - MONITIETEINEN SYMPOSIUM6.11.2005 Porin yliopistokeskuksessa järjestetään viikonloppuna 11.-13.11. kansainvälinen ja monitieteinen symposium nimeltään KARHUN KANNOILLA. Näyttely perustuu Helsingin yliopiston uskontotieteen professori...
KARHUN KANNOILLA - MONITIETEINEN SYMPOSIUM

6.11.2005

Porin yliopistokeskuksessa järjestetään viikonloppuna 11.-13.11. kansainvälinen ja monitieteinen symposium nimeltään KARHUN KANNOILLA.


Näyttely perustuu Helsingin yliopiston uskontotieteen professori Juha Pentikäisen elämätyöhön. Symposiumissa pohditaan karhua paitsi Porin ja Satakunnan symbolina, myös uskontotieteen ja kansatieteen lähtökohdista.

Karhun tuotteistaminen ja markkinointi on osa Porin imagoa ja matkailua. Maakuntaeläimemme hyödyntäminen kaupallisesti on uusi näkökulma ja aiheesta alustavat sunnuntaina Juha Suonpää, Taina Tuhkunen sekä Sirkka-Liisa Hakala. Taina Tuhkunen Université de Versaillesista puhuu aiheesta Karhun merkit ja ekoturismi. Apulaisprofessori Tuhkunen toimii amerikkalaisen kirjallisuuden opettajana Versailles San-Quentinin yliopistossa.

- Symposium on Pentikäisen ideoiden pohjalle rakentunut ja sitä varten on saatu paikalle useita kansainvälisiä huippuluennoitsijoita, kertoo Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen johtaja, professori Outi Tuomi-Nikula.

Karhukaupungin historia näkyy monessa

Karhu myyttisenä eläimenä tuli symboloimaan Porin kaupunkia jo Juhana Herttuan aikana. Porin Prikaatin ikivanha tunnuseläin on jättänyt jälkensä Porin ja lähiseutujen nimistöön, kuten Karhukunnat, Karhulinna, Otsola, Isokarhu ja Karhunpään kaupunginosa. Harvoin tulee ajatelleeksi nimistön alkuperää tai sitä, miten juuri karhu jykevänä eläimenä symboloi vaatimattomuudesta tunnettuja satakuntalaisia.

- Yllättävän vähän on symposium herättänyt kiinnostusta yliopistokeskuksen muissa yksiköissä tai laitoksissa. Kyseessä on kuitenkin suurin monitieteinen symposium, mitä yliopistokeskuksessa on tähän mennessä järjestetty. Lisäksi kaikki ulkomaiset esitykset tulkataan suomeksi, kertoo Tuomi-Nikula.

Tarkemmat ohjelma- ja oheistiedot löytyvät nettisivulta http://kultmais.utu.fi/symposium

Lisätietoja saa puhelimitse (02) 627 2945 Elisa Bruk.

Teksti: Eeva Sinerjoki