Internet ei uhkaa tiedekirjastoa

Kirjasto hiljenee kesäksi Porin yliopistokeskuksen tiedekirjaston kirjastonhoitaja Teppo Hjelt istuu rauhallisena toimistossaan. Lukuvuosi on päättynyt, ja valtaosa opiskelijoista on jo jättänyt opinahjonsa kesän ajaksi. Samalla se tarkoittaa myös...


Kirjasto hiljenee kesäksi

Porin yliopistokeskuksen tiedekirjaston kirjastonhoitaja Teppo Hjelt istuu rauhallisena toimistossaan. Lukuvuosi on päättynyt, ja valtaosa opiskelijoista on jo jättänyt opinahjonsa kesän ajaksi. Samalla se tarkoittaa myös sitä, että tiedekirjaston näkyvä arki hiljenee.

- Mekin valmistaudumme jo tulevaan syksyyn. Tällä hetkellä poistamme varastostamme sellaista materiaalia, jota ei enää tarvita. Lisäksi valmistaudumme uusien kurssikirjojen tilaamiseen, Hjelt sanoo.

Vaikka asiakasryntäystä ei kirjastoon kesäkuukausina tulekaan, on paikka suljettuna vain heinäkuun ajan. Hjeltin mielestä tämä on silti tarpeellista.

- Vaikka asiakkaita on vähän, niin aina on myös niitä opiskelijoita, jotka suorittavat myös kesällä kursseja. Meidän pitää olla avoinna heitäkin varten, hän korostaa.

Kulunut vuosi oli aiempien kaltainen

Hjelt kertoo, että mennyt lukuvuosi oli kirjastolle varsin samanlainen kuin aiemmatkin.

- Lainausmäärät ovat olleet pienessä laskussa jonkin aikaa. Tämä vuosi ei tehnyt mitään poikkeusta tähän, mutta mistään isosta muutoksesta ei ole syytä puhua. Syy madaltuviin lainausmääriin on siinä, että ainestoa on aina vain enemmän elektronisessa muodossa.

Vaikka maailma muuttuu yhä nopeammin digitaaliseen muotoon, Hjelt ei koe internetiä uhkana kirjastoille.

- Tietysti se vaikuttaa, mutta eivät kirjastot mihinkään häviä. Meitä tarvitaan myös elektronisessa ympäristössä. Kirjasto on kuin punk, se ei kuole koskaan. Paljon on kirjallisuutta nyt ja jatkossakin, jota ei ole elektronisessa muodossa.

- Meidän pitää kuitenkin ottaa huomioon maailman muuttuminen. On tärkeää, että osaamme auttaa asiakkaita esimerkiksi sähköisessä tiedonhaussa ja lähdekritiikin ymmärtämisessä.

Asiakkaat tunnetaan

Hjelt on tyytyväinen Porin yliopistokeskuksen tiedekirjaston tämänhetkiseen tilaan. Tiedekirjasto ei ole kovin suuri, mutta pieni koko tuo myös vahvuuksia.

- Asiakkaita on paljon helpompi palvella, kun osan oppii tuntemaan. Nyt pystyn tarjoamaan esimerkiksi jotain uutta teosta jollekin opiskelijalle, jos satun muistamaan, että hän tekee tutkimusta tästä aiheesta.

Opiskelijat saivat täksi lukuvuodeksi myös kirjastoon erillisen ryhmätyötilan.

- Se on ollut varsin ahkerassa käytössä. Oli iso asia, että opiskelijat pääsevät ryhmätyötilaan mihin aikaan tahansa.

Yhdeksi tulevaisuuden tarpeeksi Hjelt näkee kirjaston kaluston uusimisen.

- Jos hetken kiertää kirjastoa, niin aika nopeasti näkee, että pöydät ja tuolit olsivat päivittämisen tarpeessa. Sekin olisi tärkeää, että tietokoneet olisivat ajan tasalla, vaikka asiakkailla on usein jo omat laitteet.

Teksti: Timo Riihentupa