Kohtaamisia Kuala Lumpurissa

Jani Wahlman vaihto-oppilaana Kuala Lumpurissa Parin kuukauden kiertomatka Kaakkois-Aasiassa on tullut päätepisteeseensä, Kuala Lumpuriin, mutta seikkailu on vasta alkanut. Olen aloittanut vaihto-opinnot yliopistossa nimeltä Limkowing University of...


Jani Wahlman vaihto-oppilaana Kuala Lumpurissa

Parin kuukauden kiertomatka Kaakkois-Aasiassa on tullut päätepisteeseensä, Kuala Lumpuriin, mutta seikkailu on vasta alkanut. Olen aloittanut vaihto-opinnot yliopistossa nimeltä Limkowing University of Creative Technology, joka panostaa muun muassa multimedia- ja kauppatieteellisen alan opintoihin. Pitkä matka tänne on kuljettu, erityisesti ajatusten teillä. Jo ammattikorkeakoulussa harkitsin vaihtoon lähtemistä.
Yliopiston nettisivuja tutkimalla opinahjosta saa varsin tuoreen ja energisen kuvan. Samalla skeptikko sisälläni sanoo, että makea ulkokuori on lähinnä huolellisen brändityön tulosta.

Realistiset odotukseni opinnoista ovat, että niiden sisältö tuskin pääsee mitenkään Suomen opintojen tasolle. Toisaalta kukapa valitsisi Kaakkois-Aasiaa vaihtokohteekseen, jos opinnoilta haluaa irti kovaa sisältöä? Päädyin tänne erityisesti siksi, että haluan nähdä täysin erilaisia kulttuureita. Limkokwingissä mainostetaan opiskelevan jopa 100:n eri maan edustajia. Opintojen paras anti tulleekin olemaan näiden erilaisten ihmisten kanssa toimiminen ja erilaisuuden tuottamat oivallukset.

Tätä kirjoittaessa takana on muutama päivä orientoivia opintoja. Niiden perusteella ei itse opinnoista voi sanoa juuta tai jaata, mutta jotain yleiskuvasta voi kertoa. Ensimmäisenä päivänä yliopistolla meille esiteltiin kampuksen tiloja ja juuri brändäyksen yliopisto näyttää osaavan; Kaikki kynistä kahvikuppeihin asti on brändätty ja yliopiston saavutuksia hehkutetaan monen hallitilan verran. Virallisen annin sijaan epävirallinen anti olikin orientaatioviikon suola. Yliopiston keskusaukiolla seisoskellessamme muun muassa muutama iranilainen ja latvialainen tulivat juttelemaan suomalaisista kiinnostuneina - Ensimmäinen odottamani kosketus toisiin kulttuureihin.

Vaikka tiedossani oli, että Kaakkois-Aasiassa asiat menevät hieman rauhallisempia ratoja pitkin, on tällaisen kokeminen käytännössä kuitenkin uskomatonta. Joidenkin itse kääntämät opintotodistukset menivät opintoviisumia hakiessa heittämällä läpi, toisilla ne eivät kelvanneet alkuunkaan. Lääkärintarkastuksessa lääkäri kysyi terveydentilaa ja rastitti sitten lomakkeen kuntoon verenpainetta ja näkökykyä myöten.  Kurssivalinnat tehtiin samalla, kun luennoitsija alleviivasi, että opinnoissa kyllä joustetaan, jos haluamme matkustella.
Kaikesta huolimatta, ja osittain juuri siksi, jäänkin innolla odottamaan pian alkavia opintojamme, kokemusten ja kulttuurien kohtaamisia.

5.3.2012 Teksti ja kuvat Jani Wahlman