Korkeakoulujen kilpavarustelu

Abeihin ei liika kosiskelu uppoa Korkeakoulut tarjoavat abiturienteille vuosittain runsaasti erilaisia sirkushuveja uusien opiskelijoiden toivossa. Kilpailu on kovaa ja houkutuskeinot massiivisia. Viime vuosina Studia-messuilla on nähty muun muassa...


Abeihin ei liika kosiskelu uppoa

Korkeakoulut tarjoavat abiturienteille vuosittain runsaasti erilaisia sirkushuveja uusien opiskelijoiden toivossa. Kilpailu on kovaa ja houkutuskeinot massiivisia. Viime vuosina Studia-messuilla on nähty muun muassa liikkuva kiipeilyseinä, lentosimulaattori ja minibussi. Miten tämä kilpavarustelu puree itse abiturienttiin? UCPoriNews kyseli tunnelmia Länsi-Porin lukiossa.

Porin opiskelijaelämä vaikuttaa vieraalta

Länsi-Porin lukion abiturientit Kiia Nordlund ja Anna Autio ovat kiertäneet aktiivisesti eri koulutusmarkkinointitilaisuuksissa kuluvan vuoden aikana. Vierailtu on Tampereen yliopiston emokampuksella, Satakorkea-tapahtumassa sekä Studia-messuilla. Edukseen erottui muun muassa Satakorkea-tapahtumassa yliopistokeskuksessa ollut esittelyluento, josta sai kattavan käsityksen korkeakoulun tarjonnasta. Päällimmäisenä mieleen jäi myös Rauman OKL:n työpaja samassa tapahtumassa. Porilainen opiskelijaelämä itsessään on jäänyt tytöille ja heidän koulutovereilleen hieman etäiseksi verrattuna suurempien opiskelukaupunkien vilinään.

- Porilaisesta opiskelijaelämästä ei juuri kuule. Monet hakeutuvat laajemman tarjonnan perässä muualle.

Abit kaipaavat konkreatiaa

Aktiivisuudestaan saa tytöiltä kiitosta myös lukion opinto-ohjaaja Merja Mäkelä. Oppilaiden kanssa on vierailtu Satakorkea-tapahtuman lisäksi Vaasassa, Turussa, Tampereella sekä Helsingin yliopiston Koe kampus –tapahtumassa. Mäkelän mukaan jatko-opintopaikan miettiminen on hyvin yksilöllistä, joskin hedelmällisintä aikaa on lukion toisen vuoden kevät.

- Abeihin turha kosiskelu ei tehoa. Kaivataan konkretiaa, ei suuria sanoja ja lupauksia.

Myös sosiaalisella medialla on suuri rooli nykypäivän tiedonhaussa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii vanhojen opiskelijoiden vierailu entisissä lukioissaan. He tuovat mukanaan kurssikirjoja ja tehtäviään näyttääkseen mitä opiskelu todella pitää sisällään. Tämä antaa myös realistisen käsityksen hakijalle siitä mihin on menossa. Mäkelä pitää myös avoimen yliopiston roolia todella tärkeänä, ja ennustaa sen vielä kasvavan lähivuosina. Avoimen yliopiston väylästä opintoihin hän peräänkuuluttaakin aktiivista tiedotusta.

Omasta puolestaan Mäkelä luotsaa oppilaitaan oikeille urille kannustavasti. Hän kehottaa jokaista tunnistamaan omat vahvuutensa ja hyödyntämään myös harrastuksia rohkeasti tulevaisuuden suunnittelussa.

Teksti ja kuvat Anna Hokkanen