Lisää kesätyöpaikkoja toivotaan pk-sektorilta

Lääkettä kesätyöstressiin(12.2.2007)Vaikka ulkona onkin tätä kirjoittaessa mukavasti pakkasta, ja mielessä on enemmän mäenlasku kuin auringonotto rannalla, lähestyy kesä silti kovaa vauhtia. Sitä myöten kasvaa myös opiskelijan kevääseen kiinteästi...


Lääkettä kesätyöstressiin
(12.2.2007)


Vaikka ulkona onkin tätä kirjoittaessa mukavasti pakkasta, ja mielessä on enemmän mäenlasku kuin auringonotto rannalla, lähestyy kesä silti kovaa vauhtia. Sitä myöten kasvaa myös opiskelijan kevääseen kiinteästi kuuluva kesätyöstressi: Mistä töitä kesäksi? Mistä hankin toimeentuloni kesällä? Ja tähän päälle vielä ajatus siitä, että edes hitusen verran omaa alaa liippaava kesätyö olisi extrakiva juttu.

Ei hätää. Yhteys suunnittelija Susanna Heiniluomaan Porin yliopistokeskuksen rekrytointipalveluista. Susannalla on taatusti lääkkeet kesätyöstressin välttämiseksi.

Oma aktiivisuus ratkaisee

Heiniluoma muistuttaa, että niin kesätyön kuin muidenkin työpaikkojen haussa pätee edelleen se vanha sääntö: oma aktiivisuus on ratkaisevan tärkeää. Kaikkia työpaikkoja ei nimittäin edes ilmoiteta julkisesti avoimiksi. Kiinnostaviin yrityksiin on oltava itse yhteydessä ja kirjautua hakijaksi sähköisiin työnhakukanaviin sekä käyttää hyväkseen mahdollisia verkostoja.

– Hakemuksia lähettäessä on tärkeää pitää mielessä, että hakemuksen ja ansioluettelon tekemiseen on todella panostettava. Persoonallistenkin työnhaun asiakirjojen on oltava helposti luettavia, hyvin jäsenneltyjä ja huolellisesti kirjoitettuja. Hakemuksissa ei saa olla kirjoitusvirheitä, Heiniluoma sanoo.

Rekrynetin avulla potkua työnhakuun

Rekrytointipalveluiden käyttö lisääntyy Heiniluoman mukaan kesän lähestyessä. Opiskelijan kannattaakin hyödyntää niin oppilaitoksissa kuin muualla tarjolla olevia työnhakupalveluita.

– Suosittelen CV:n jättämistä Porin yliopistokeskuksen sähköiseen työnhakujärjestelmään Rekrynettiin. Todistettu on, että se toimii, sillä ainakin 3 henkilöä on saanut sitä kautta töitä. Työnantajat, samoin kuin työvoimahallinnon työantajapalvelut, seuraavat Rekrynettiä.

Heiniluoma korostaa, että avoimia työpaikkoja kannattaakin hakea yliopistojen rekrytointipalveluiden lisäksi ainakin akateemisten rekrytointipalveluiden, Aarresaaren ja Työministeriön ylläpitämiltä sivuilta. Myöskään työnvälitysfirmoja ei pidä unohtaa.

Monet yritykset ovat ulkoistaneet työnhakunsa työvoimapalveluja tuottaville yrityksille, jotka välittävät ja vuokraavat työntekijöitä. Myös työvoimatoimistoissa toimii henkilöstövuokrauspalvelu työnantajille.

Kunnat ja pk-yritykset merkittäviä työllistäjiä

Nyt on jo kesätyöpaikkoja avoinna, ja niitä ilmestyy jatkuvasti lisää. Heiniluoma toivoo, että tulevana kesänä myös pk-yrityksistä löytyisi aiempaa enemmän kesätyöpaikkoja. Työpaikkoja metsästetään pk-yrityksistä erityisen kampanjan voimin.

– Olemme aloittaneet yhdessä Porin Yrittäjien, oppilaitosten ja Porin työnantajapalveluiden kanssa kesätyökampanjan, jonka tavoitteena on löytää pk-yrityksistä opiskelijoille omaa alaa vastaavaa työtä ja harjoittelupaikkoja. Toivon, että pk-yrityksiin suuntautuneen kampanjan avulla onnistumme löytämään uusia työpaikkoja opiskelijoille ja palvelemaan samalla yrittäjiä, joilla ei olisi muuten resursseja lähteä itse rekrytoimaan työntekijöitä.

– Työpaikkojen löytymisen lisäksi pyrimme kesätyökampanjan avulla markkinoimaan alueen oppilaitosten osaamista työnantajille. Uskon, että Satakunnan alueen pk-yrityksissä on paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia opiskelijoita ajatellen.

Kunnat ovat myös yksi merkittävä työllistäjä. Kunnat ovat viime vuosien aikana työllistäneet reilut 40 000 kesätyöntekijää. Vuosilomasijaisuuksien lisäksi kunnissa on kesätyötä tarjolla muun muassa toimistoissa, puistoissa ja museoissa. Kuntien kesätyöpaikat tulevat pääsääntöisesti hakuun helmi- tai maaliskuun aikana.

Kunta-alalle aukeaa tulevina vuosina muutenkin runsaasti työpaikkoja, sillä kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelevistä 422 000 henkilöstä jää Suomen Kuntaliiton mukaan vuoteen 2020 mennessä eläkkeelle lähes puolet.Linkit:

Porin yliopistokeskuksen rekrytointipalvelut

Rekrynetti

Aarresaari, akateemiset rekrytointipalvelut

Työministeriön työpaikkahaku

Lisätietoa kuntien kesätyöpaikoista


Kansainvälisen työnhaun linkkejä:

www.mol.fi/eures

www.maailmalle.net

www.overseajobs.comEuroopan alueelle suuntautuneesta työnhausta saat lisätietoa työvoimatoimistojen EURES neuvojilta. Käy lisäksi tutustumassa eri maissa käytettäviin hakuasiakirjoihin Eurograduaten sivuilla: www.eurograduate.com


Teksti: Joonas Josefsson
Kuvat: Eija Hammarberg