Maisemantutkimuksen näyttelyt yliopistokeskuksessa

MAISEMANTUTKIMUKSEN NÄYTTELYT YLIOPISTOKESKUKSESSA7.12.2005 Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksella avattiin 28.11. kaksi opiskelijatyönä tehtyä näyttelyä: ympäristökasvatuksen projekti Ympäristö ympärillämme sekä Selkämeri-näyttely....


MAISEMANTUTKIMUKSEN NÄYTTELYT YLIOPISTOKESKUKSESSA

7.12.2005

Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksella avattiin 28.11. kaksi opiskelijatyönä tehtyä näyttelyä: ympäristökasvatuksen projekti Ympäristö ympärillämme sekä Selkämeri-näyttely.

Ympäristö ympärillämme koostuu lasten kanssa tehtyihin havaintoihin lähiympäristöstä. Reposaaren loma-asuntomessualueeksi kaavailtu ranta herätti 5. ja 6. luokkalaisissa ajatuksia siitä, toisiko loma-asuntorakentaminen heille lisää kavereita. Valokuvia otettiin runsaasti, poikia kiinnosti veneiden moottorit, tytöt löysivät kauniita yksittäisiä kuvauskohteita aivan kotiympäristönsä tuntumasta.

Raumalaiset koululaiset kuvasivat Porin keskustaa ja varsinkin kyltit, tekstit sekä ihmeellisestä kurkkupurkista tehty tuhkakuppi kiinnostivat. - Koska lapsella ei ole vielä kuvauskonventiota, ei hän myöskään liiku ympäristössä kuten turistit, totesi lehtori Päivi Granö.

Kankaanpäässä kuvattiin perhepäiväkodin arkipäivää, ja sitä miten salaattikeitto pantiin uuniin tutussa hoitopaikan pihassa. Pasi Yli-Hakkolan mukaan lapset opettivat häntä enemmän noina päivinä kuin hän heitä.

Projektiin osallistuneiden mielestä lasten kanssa tulisi enemmän liikkua tutuissa ympäristöissä ja opettaa havainnoimaan uudella tavalla.

Selkämerta Raumalta Merikarvialle

Satakunnan rannikon kohteet Raumalta Merikarvialle on kartoitettu ja niistä on tulossa julkaisu ensi keväänä. Näyttely pohjautuu julkaisussa oleviin proseminaaritutkimuksiin ja niiden pohjalta syntyneisiin teksteihin. ESR-hankkeessa ovat mukana rannikon kunnat. Näyttelyn kuvat on ottanut valokuvaaja, HuK Jyrki Toivanen.

Alueen maisemaluontoa leimaa suuri muutos. Saaristo on tyhjentynyt asukkaista ja kaupungistuminen on merkinnyt entisten elinkeinojen muuttumista vapaa-ajan vietoksi. Kalastus on häviämässä, teollisuusrakentaminen Porista Olkiluodon kautta Raumalle on muuttanut maisemaa.

Matkailua Satakunnan saaristoalueille lisätään hallitusti, ja virkistyskäyttö on tärkeä toiminto jo nyt. Saaristo on tärkeä metsästyksen, kalastuksen ja linnustuksen kannalta. Kartoitus on tehty oikeaan aikaan, sillä mereltä katsottuna näkymä saaristoon ja ranta-alueille on hatkähdyttävä ja muutos todella selvä.

Teksti: Eeva Sinerjoki