Martti Sinisalmi kannattaa verkostoitumista

Uusi hallitusohjelma takaa jatkuvuutta yliopistokeskuksille 10.5.2007Vuonna 2004 kuuden yliopistokeskuksen muodostama kenttä perustettiin aikanaan alueellisen vaikuttavuuden edistämiseksi. Jo vuonna 2005 tuli voimaan uusi yliopistolaki, joka määräsi...


Uusi hallitusohjelma takaa jatkuvuutta
yliopistokeskuksille
10.5.2007

Vuonna 2004 kuuden yliopistokeskuksen muodostama kenttä perustettiin aikanaan alueellisen vaikuttavuuden edistämiseksi. Jo vuonna 2005 tuli voimaan uusi yliopistolaki, joka määräsi yliopistot tutkimuksen, ja sen perustaksi annettavan opetuksen, lisäksi harjoittamaan yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Pääministeri Matti Vanhasen ensimmäinen hallitus lupasi ”turvata yliopistokeskusten toiminnan”. Nykyisin muoto kuuluu ”kehitetään yliopistokeskuksia”.

– Tämä on minun mielestäni aktiivisempi muoto kuin lupaus yliopistokeskusten turvaamisesta. Se antaa meille näkyvyyttä eteenpäin, toteaa Porin yliopistokeskuksen johtaja, dosentti Martti Sinisalmi.
– Huippuyliopiston tulo hallitusohjelmaan oli tervetullut lisä, koska näin myös alueellinen näkökulma tulee ottaa huomioon.

Porin yliopistokeskus mukaan mahdolliseen
Sisä-Suomen innovaatioyliopistoon

Kansanedustaja Harri Jaskarin (kok.) ajatus Sisä-Suomen huippu- tai taideteollisen korkeakoulun rehtorin Yrjö Sotamaan sanoin innovaatioyliopistosta, saa Martti Sinisalmelta puheen avauksena kiitoksen. Samoin Sinisalmea ilahduttaa ajatus siitä, että Porin yliopistokeskus nuorena organisaationa nostettaisiin samaan joukkoon Tampereen, Jyväskylän ja Vaasan korkeakoulujen joukkoon.

– Kyllä meidät on huomattu muuallakin kuin vain täällä omissa nurkissa. Ja jos Tampereen yliopiston tai Tampereen teknillisen yliopiston rehtoreista jompikumpi tai molemmat lähtevät tätä hanketta vetämään, niin ilman muuta meidän on oltava siinä mukana.

Martti Sinisalmi näkisi Porin yliopistokeskuksella olevan Sisä-Suomen innovaatioyliopistolle monenlaista asiantuntemusta annettavanaan mahdollisiin tutkimushankkeisiin.
– Me voimme olla suunnan näyttäjänä monitieteisyydellä ristiinopiskelumahdollisuutemme myötä.
ja jonkin ajan kuluttua akateemisesta yrittäjyydestä saamme toisen oman vahvuuden.

Kansainvälisyyden lisääminen
tulevaisuuden haasteena

Kansainvälisyyden Sinisalmi kokee olevan Porin yliopistokeskuksessa hyvällä oraalla.

– Tässä talossa on ihmisiä, joilla on jo olemassa kansainvälisiä yhteyksiä. Vastavuoroisuus tulisi saada pelaamaan seuraavaksi. Nyt kuitenkin on sellainen henki päällä, että meidänkin vaan pitää kansainvälistyä eli järjestää kansainvälisiä konferensseja ja opettaja- ja tutkijavaihtoa. Kieli on kuitenkin ongelmana sille, että tänne tulisi joku opiskelija ulkomailta, Sinisalmi pohtii.

Satakunnan korkeakoululaitoksen yhteistyö antaa Sinisalmen mukaan mahdollisuuksia laajempaan kansainväliseen yhteistyöhön.

Ensimmäinen englanninkielinen maisteriohjelma, Creative Leadership, on kuitenkin tulossa jo Porin yliopistokeskukseen.
– Sehän on ensimmäinen avaus englanninkielisten koulutusohjelmien suuntaan. Eikä se mitä tässä talossa on kansainvälisyyden suuntaan tehty, mitenkään olematonta ole.

Porin yliopistokeskus lunastanut paikkansa
alueellisena vaikuttajana

Martti Sinisalmi ilmaisee tyytyväisyytensä Porin yliopistokeskuksen alueelliseen vaikuttavuuteen.

– Vaikka olemme näin nuori organisaatio, ovat voluumimme ihan kohtalaiset – noin 2400 opiskelijaa ja henkilökuntaakin vähän yli kaksisataa. Näin on menty jo reilut kolme vuotta ja tämä alkaa jo näkyä. Nyt meiltä on jo valmistunut 800 diplomi-insinööriä ja maisteria, jotka ovat työllistyneet kaikki oikein hyvin. Ja arvioni mukaan ainakin kaksi kolmasosaa on työllistynyt tälle alueelle. Tällaisella määrällä on jo alueen työllisyysastetta nostava vaikutus.

Martti Sinisalmi huomauttaa lisäksi yliopistokeskuksen myötä Porin väestökehityksen kääntyneen plus-merkkiseksi sekä Porin koulutustason, joka aiemmin on ollut alhaisempi kuin muissa kaupungeissa, alamäen pysähtyneen.

– Ja vielä yrityselämästä ja tavallisilta kaupunkilaisilta saadun palautteen mukaan on yliopistokeskus vaikuttanut paljon porilaiseen ilmapiiriin. Tässä vain muutamia esimerkkejä, mutta ne osoittavat, että eiköhän tämä sittenkin vastaa tarkoitustaan, Sinisalmi myhäilee.

Teksti ja kuvat: Eija Hammarberg