Matematiikka on pohja tekniikkaopinnoille

MATEMATIIKKA ON POHJA TEKNIIKKAOPINNOILLE9.3.2006Etusivun kuvassa MAOL Satakunnan puheenjohtaja Anja Hokajärvi ja professori Hannu Jaakkola.Porin yliopistokeskuksella käytiin yläasteen kahdeksasluokkalaisten matematiikkakilpailun finaali 9....


MATEMATIIKKA ON POHJA TEKNIIKKAOPINNOILLE

9.3.2006

Etusivun kuvassa MAOL Satakunnan puheenjohtaja Anja Hokajärvi ja professori Hannu Jaakkola.

Porin yliopistokeskuksella käytiin yläasteen kahdeksasluokkalaisten matematiikkakilpailun finaali 9. maaliskuuta. Jo perinteeksi muodostunut matematiikanopettajien liiton yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa järjestämä päässälaskua vaativa kisa nostaa matematiikan arvostusta oppiaineena ja saattaa innostaa tulevaisuudessa opiskelijoita hakeutumaan teknillisen korkeakoulutuksen pariin.

Päässälaskutaitoa mittaava koe on matematiikan opettajien laatima ja myös etukäteen testaama.

- Koulujensa parhaat valikoituvat alkukarsintojen jälkeen kisaamaan mestaruudesta, kertoi Anja Hokajärvi MAOL Satakunnan puheenjohtaja. - Matematiikan opettajat tekevät paljon tutustumiskäyntejä yrityksiin, joihin teknisen ja matemaattisen alan osaajat myöhemmin sijoittuvat. Teknologiateollisuus on yksi tärkeä ryhmä, sanoo Hokajärvi.

Teknologiateollisuuden puheenvuoron käytti Pirkko Pitkäpaasi. Hänen sanomansa oli, että ammatillinen koulutus nousee tulevaisuudessa yhä arvostetummaksi, samoin tullaan tarvitsemaan kielitaitoisia koneinsinöörejä.

Kilpailuviettiä vai matikkapäätä?

Pojat mielletään matematiikan osaajina tyttöjä etevämmiksi. - Kilpailuhenkisyys taitaa sittenkin olla se tekijä, miksi pojat ovat hieman runsaslukuisemmin edustettuina täällä, sanoo Hokajärvi. Viimeisessä vaiheessa oli mukana kuusi koululaista, joista kaksi tyttöä. Voiton vei nakkilalainen Tapani Laato.

Meri-Porin yläastetta edustanut Eveliina Aalto ei yltänyt pisteiden perusteella aivan parhaiden joukkoon, mutta kertoi olleensa aina matematiikassa hyvä ja auttavansa kavereitakin. - Harrastukseeni kuuluu myös kilpaileminen, joten matematiikkakisaan osallistuminen oli sikäli helppoa, kertoi Eveliina.

Tampereen teknillisen yliopiston johtaja, professori Hannu Jaakkola muisteli omia kouluaikojaan 1960-luvulla, jolloin laskutikut olivat juuri tulleet käyttöön. Tietokoneet ovat jatkuvasti pienentyneet samalla kun niiden kapasiteetti muuten kasvaa. Jaakkola toivotti oppilaat tervetulleeksi teknillisen yliopiston penkeille muutaman vuoden kuluttua ja muistutti, että matematiikan perusteet opitaan yläasteella. Yliopistossa ei juuri tule enää uusia asioita, joskin niissä pureudutaan syvemmälle.

Tampereen teknillinen yliopisto on toiminut Porissa vuodesta 1983. Tänä päivänä yliopiston kirjoilla on 600-700 opiskelijaa.

www.maol.fi

Teksti: Eeva Sinerjoki