Media on ryhmätyötä

MEDIA ON RYHMÄTYÖTÄ28.1.2006 Porissa parisen viikkoa vaikuttanut Marjo Mäenpää on mediatuotannon professori taideteollisen korkeakoulun laitoksella. Ensimmäinen kevätkausi kuluu koulutuksen tarpeen kartoittamiseen sekä verkostojen luomiseen. Median...


MEDIA ON RYHMÄTYÖTÄ

28.1.2006

Porissa parisen viikkoa vaikuttanut Marjo Mäenpää on mediatuotannon professori taideteollisen korkeakoulun laitoksella. Ensimmäinen kevätkausi kuluu koulutuksen tarpeen kartoittamiseen sekä verkostojen luomiseen. Median tuottaminen on etupäässä ryhmätyötä ja sikäli TaiK:in maisteriohjelman opiskelijoihin on nyt aikaa tutustua kunnolla syksyä varten. Mediatuotanto on uusi suuntautumisvaihtoehto maisteriopiskelijoille. Samalla sosiaalinen professori hankkii yliopistokeskuksesta ja maakunnasta uusia yhteistyökumppaneita. Hänen toinen työhuoneensa sijaitsee Villilän elokuvastudioilla.

Koordinointi ja erilaisten toimijatahojen ominaisuuksien valjastaminen yhteisen projektin osasiksi on aiemmin TaiK:in medialaboratoriossa työskennelleen Marjon ominta alaa. Monitieteisyys ei ole hänelle uutta ja Porin yliopistokeskuksessa hän näkee huikeita mahdollisuuksia erilaisten tuotantojen toteuttamiseen. - Innovaatio lähtee siitä, että monenlaista osaamista yhdistetään keskenään. Samalla madalletaan kynnystä työskennellä erilaisten ihmisten kanssa samassa projektissa, sanoo Mäenpää. - Opiskelijat joutuvat valmistumisen jälkeen tekemisiin kaikenlaisten henkilöiden kanssa, joten näitä voisi harjoitella jo opiskeluaikana.

Käyttäjä eri kuin alan asiantuntija

Mediatuotannon eräs oleellisimpia tekijöitä on käyttäjätutkimuksen tekeminen. Esimerkkinä tästä Mäenpää mainitsee multimedian tekemisen. - Tekninen osaaminen ei pelkästään riitä aikaansaamaan kiinnostavaa multimediaa, vaan pitää panostaa eri osaajien käyttämiseen, jotta oikea käyttäjä pystyy lopputuotetta mielekkäällä tavalla hyödyntämään.

Hänen mukaansa yhä enemmän pyritään luomaan elämyksellisiä saitteja, sillä uusmediassa eletään täysillä. Tekemisen malleja löytyy maailmalta, eikä kaikkea tarvitse itse keksiä. Juryfriikiksi itseään tituleeraava Marjo osallistuu vuosittain Pohjois-Amerikassa järjestettävään Museum and the Web -tapahtumaan tuomarina. Eri museot lähettävät verkkopalveluita arvioitavaksi. Kirjo näkyy hyvin, sillä asiantuntijat ovat selvästi eri ryhmä kuin käyttäjät. Tämän vuoksi käyttäjätutkimus on oleellinen. Yliopistokeskuksen opiskelijoista Marjo havittelee tekijöitä yhteisiin hankkeisiin, jokainen suuntautumisensa mukaan.

Marjo Mäenpää on perheellinen, ja aviomies sekä kaksi teini-ikäistä tytärtä asuvat Helsingissä. Positiivinen asia onkin, että Porissa on mahdollisuus tosissaan panostaa työhön työtunteja laskematta. Yksiö omassa rauhassa tuntuu lähes ylelliseltä, ja uutta professoria elähdyttää mahdollisuus ottaa maakunnan osaaminen mukaan mediatuotannon uusiin alkaviin syksyn kursseihin.

Teksti: Eeva Sinerjoki