Mielenosoitus opintorahan korottamiseksi

”Ohhoh! Jos sillä pitäisi tulla toimeen, ei se kyllä riitä” 9.10.2006 Totesivat muutamat vanhemmat herrasmiehet kuultuaan opintorahan suuruuden. Tai oikeammin tietysti pitäisi sanoa pienuuden. Vanhempi polvi kun arveli opintorahan olevan noin 400–500...


”Ohhoh! Jos sillä pitäisi tulla toimeen, ei se kyllä riitä”
9.10.2006

Totesivat muutamat vanhemmat herrasmiehet kuultuaan opintorahan suuruuden. Tai oikeammin tietysti pitäisi sanoa pienuuden. Vanhempi polvi kun arveli opintorahan olevan noin 400–500 euroa kuukaudessa. Vanhat herrat olivat toteamuksessaan aivan oikeassa; ei se riitäkään. Ja siksi myös porilaiset opiskelijat kokoontuivat Eetunaukiolle mielenosoitukseen opintorahan korottamisen puolesta. Suomen opintotuki kun on häpeäpilkku muihin Pohjoismaihin nähden.

Opiskelijajärjestöt vaativat opintorahaan 15 prosentin korotusta. Hallitus eväsi korotuksen, mutta opiskelijat odottavat edelleen kansanedustajien päätöstä ensi vuoden budjetista. Eetunaukiolla opiskelijoiden puolesta puhunut opiskelijajärjestö SAMMAKOn puheenjohtaja Antti Kekki ei usko taloudellisiin pakotteisiin nopeamman valmistumisen puolesta.

– On naiivia luulla, että nälkä ajaa opiskelijat valmistumaan nopeammin, totesi Kekki puheessaan.
Suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa ei ole nostettu elinkustannusten noususta huolimatta 14 vuoteen.
– Historia on huono peruste epäkohdille, Antti Kekki huomautti aivan oikeutetusti.

”Opintotuki isommaks´, opintoraha ei riitä!”

Eetunaukiolle olivat omat puheensa tulleet pitämään lisäksi kansanedustaja Anne Holmlund (KOK) ja kansanedustajaehdokas Antti Vuolanne (SDP). Holmlund kritisoi oppositiosta istuvan hallituksen arvoja.
– Kyse on suomalaisesta arvomaailmasta. Arvostammeko koulutusta vain juhlapuheissa? Missä on punamulta hallituksen tahto? Holmlund kysyi.

Anne Holmlund otti puheessaan kantaa myös työllisyyskysymyksiin.
– Eläkepaikkoja ei työelämässä enää ole,  ja äitiydestä on tullut uhka. Nuori hyvin koulutettu nainen on ei-toivottua työvoimaa.

Antti Vuolanne peräänkuulutti poliittista yhteisrintamaa.
– Niiden ryhmien pitää löytää toisensa, jotka haluavat olla opiskelijoiden puolella. Ei ole mitään järkeä siinä, että opiskelijat joutuvat elättämään itsensä lainarahalla, Vuolanne huomautti.


”Pätkätöilläkö lainaa maksan?”

Vaalien alla on yksi jos toinenkin ehdokas jälleen lupaamassa opiskelijoiden oloihin parannusta. Juhlapuheet eivät kuitenkaan saa Satakunnan ammattikorkeakoulussa toista vuotta tekniikkaa opiskelevia Juha-Matti Laaksosta ja Antti Suomista täysin vakuuttuneiksi.
– Ainahan näitä juttuja puhuttu on, mutta mitään ei ole tapahtunut, nuoret miehet totesivat lakonisesti.
Kumpikaan ei ole opiskeluiden ohella töissä vaan yrittävät tulla toimeen sillä, mitä ovat kesätöillään tienanneet. Opintolainaakaan eivät Laaksonen ja Suominen ole nostaneet.
– Sitä täytyy yrittää välttää viimeiseen saakka.

Väliotsikot Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden iskulauseita.

www.opintoraha.fi

Teksti ja kuvat: Eija Hammarberg