Missä hän on nyt? Heidi Latvala

Missä hän on nyt? FM Heidi Latvala seurasi sydäntään Yhdysvaltoihin 14.2.2008Heidi Latvala valmistui Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitokselta kesäkuussa 2006. Hän ehti olla työelämässä jo opiskeluaikanaan ja...
Missä hän on nyt?
FM Heidi Latvala seurasi sydäntään Yhdysvaltoihin
 
14.2.2008

Heidi Latvala valmistui Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitokselta kesäkuussa 2006. Hän ehti olla työelämässä jo opiskeluaikanaan ja valmistumisensa jälkeen yhteensä kolme vuotta. Työ koulutussuunnittelijana Porin työväenopistossa kuitenkin vaihtui elämään Teksasin Houstonissa viime lokakuussa, jolloin Latvala muutti sinne amerikkalaisen puolisonsa kanssa.

- Tapasimme kun mieheni oli aloittelemassa kahden vuoden työkomennustaan Suomessa. Tiesimme alusta asti, että jos haluamme jatkaa yhdessä, muutto tulee todennäköisesti minullekin eteen sen kahden vuoden jälkeen, Latvala kertoo.

Neljä kuukautta vieraassa maassa asuneella Latvalalla ei ole ollut suuria sopeutumisvaikeuksia.
- On auttanut paljon, että on saanut tutustua maahan tutun ihmisen kanssa, hän sanoo.

Latvala perehtyi jo opinnoissaan ja työssään monikulttuurisuuteen ja maahanmuuttoasioihin, joten oikeastaan tämänkaltainen elämänmuutos ei häntä yllättänyt.
- Voisi sanoa, että tämä oli omannäköiseni ratkaisu.

Vapaaehtoistyötä työlupaa odotellessa

Tällä hetkellä Latvala odottaa työlupaa, jonka saaminen voi Yhdysvalloissa kestää jopa 12 kuukautta. Ilman palkkatyötäkin tuore maahanmuuttaja on silti pitänyt itsensä kiireisenä.

- Suoritan Helsingin avoimessa yliopistossa kehitysmaatutkimuksen opintoja verkko-opiskelijana. Lisäksi teen vapaaehtoistyötä paikallisessa End Hunger Network -järjestössä, joka toimittaa ruoka-avustuksia esimerkiksi turvakoteihin ja yömajoihin, Latvala kertoo.

Työ vapaaehtoisjärjestössä on Latvalan mukaan ollut erittäin vaikuttava kokemus.
- Suomessa tekemäni ”aivotyön” sijaan nyt on palkitsevaa nähdä konkreettisesti käsiensä jälki. Uskon, että vapaaehtoistyö on tehnyt minusta myös piirun verran avarakatseisemman ja avarasydämisemmän, Latvala pohtii.

Politiikalta mahdoton välttyä

Kun Latvalalta kysyy, mihin asioihin hän on erityisesti kiinnittänyt huomiota vertaillessaan Suomea ja Yhdysvaltoja muuttonsa jälkeen, vastaus tulee pienen miettimisen jälkeen.

- Olen huomannut, että Amerikan-vastaiset mielipiteet perustuvat usein tietämättömyyteen. Tämä on valtavan iso maa, joka on täynnä erilaisia ihmisiä. Myös maan nykypolitiikasta ollaan täällä montaa mieltä, Latvala painottaa.

Tällä hetkellä maassa vellovat kuumina presidentinvaalien esivaalit, joilta on Latvalan mukaan mahdotonta välttyä.

- Olen iloinen, että olen täällä juuri nyt seuraamassa tapahtumia. On myös kiinnostavaa vertailla suomalaista ja amerikkalaista vaalitaistelua ja politiikkaa ylipäätään.

Mitä tulevaisuudessa?

Latvala pitää mahdollisena, että muuttaisi joskus miehensä kanssa takaisin Suomeen. Se kuitenkin edellyttäisi molempien työllistymistä, ja tulevaisuudessa voi siintää asuminen myös jossain muussa maassa. Urahaaveet ovat silti selkeät.

- Haluaisin työskennellä ihmisoikeuksien, kehitysmaakysymysten ja monikulttuurisuuden parissa esimerkiksi kansalaisjärjestökentällä, Latvala sanoo. Hän kiiruhtaakin haastattelun päätyttyä jälleen työhön vapaaehtoisjärjestön toimistolle.

Teksti: Susanna Vestervik
Kuvat: Heidi Latvalan kotialbumi