Mitä teit viime kesänä?

Kesätyöt virkistävät- vai virkistävätkö?3.10.2007   Yliopistokeskuksen opiskelijat ovat palanneet syksyn myötä opinahjoihinsa, kesäkin vaikuttaa kuitenkin kulununeen useimmilta työn merkeissä. Turun yliopistossa digitaalista kulttuuria...


Kesätyöt virkistävät
- vai virkistävätkö?

3.10.2007

 

Yliopistokeskuksen opiskelijat ovat palanneet syksyn myötä opinahjoihinsa, kesäkin vaikuttaa kuitenkin kulununeen useimmilta työn merkeissä.

Turun yliopistossa digitaalista kulttuuria opiskelevan Hanna-Kaisa Kousa kertoo työskennellessä valokuvausliike Foto-Porissa. Hanna haki Foto-Poriin ”ihan normaalilla tavalla”, eli jätti työhakemuksen ja kävi haastattelussa. Hanna tosin arvelee, että hän saattoi saada suosituksia entisiltä, tutuilta työntekijöiltä.

– Loppu- ja alkukesällä töitä oli vähemmän, ja silloin ehti tehdä muutakin kuin työskennellä. Kesätentteihin en kuitenkaan ehtinyt töiden takia, joten opinnot olivat kesän ajan tauolla, Hanna kertoo.

– Kouluun oli kuitenkin kiva palata taas.

Opiskelijalle kesätöistä saatavat roposet ovat lähes välttämättömiä toimeentulon takaamiseksi, eikä Hannakaan kovin leveästi kesällä elänyt.

– Aika heikohkosti tulin toimeen, mutta tulin kuitenkin, hymähtää Hanna, ja tarkentaa vielä eläneensä ainoastaan kesätöiden palkkatuloilla.

– Ehkä joskus tulevaisuudessa tästä työstä voisi olla hyötyä myös opinnoissani, ja toisinpäin, Foto-Porissa vielä näin syksylläkin muutaman tunnin viikossa työskentelevä Hanna miettii.

 

Teekkari trukkikuskina

 

Arttu Nisu kertoo kesänsä olleen lähestulkoon pelkkää työntekoa. Lohjalla M-Realin paperitehtaalla 3-vuorotyössä kesän ajan ahertanut Arttu ei ehtinyt monestikaan poistua Lohjalta, mitä nyt parissa rästitentissä tuli käytyä. Vapaa-aikakin kului tentteihin lukiessa.

– Näkyihän se psyykessä, sanoo Arttu viitaten työmäärään.

Tampereen teknillisessä yliopistossa tietotekniikkaa opiskeleva Arttu työskenteli jo edellisenä kesänä samalla tehtaalla, mutta tänä vuonna ei päässyt aivan samoihin tehtäviin, johtuen kesätyöntekijämäärän karsimisesta. Alkujaan Arttu pääsi paperitehtaalle suhteiden avulla.

Trukkeihin ja valtaviin paperirulliin kesän ajan tutustunut Arttu oli todella helpottunut kun koulu taas alkoi

 – Saa nukkua niin paljon kun haluaa, koulua on vähän ja ruokaakin saa säännöllisesti, Arttu naureskelee.

Lohjalla säästeliäästi elänyt Arttu kertoo kesätyörahoista jääneen varastoon myös syksylle, joten ihan turhaa ei kesän rehkiminen ole ollut

– Opiskelualaani kesätyö ei liittynyt mitenkään, tosin hain yhteen oman alan työpaikkaan, mutta otin sitten vastaan aikaisin varmistuneen paperitehdaspaikan. Aion kuitenkin jatkaa hakemista oman alan hommiin, Arttu vielä lisää.

 

Uuteen opinahjoon virkein mielin

 

Tänä syksynä yliopisto-opinnot Turun yliopistossa aloittanut Jari Nieminen työskenteli kesän alussa Muuramen Postissa. Jari täytti netissä hakemuksen, tuli valituksi haastattelussa, ja töitä piti riittää ainakin heinäkuun loppuun. Kun Jarin piti aloittaa varhaisjakelussa, ensimmäisenä työaamuna kukaan ei kuitenkaan ollut vastaanottamassa Jaria työpaikalla. Aamulla Postista soitettiin, että kyseiseen vuoroon ei sittenkään tarvita lisää työntekijöitä.

– Kyllä se harmitti, mutta jäipähän sitten enemmän aikaa lukea pääsykokeisiin, ja tuottihan se sitten tulostakin, toteaa Jari.

Jarin kesältä ei siis jäänyt rahaa säästöön, joten syksy oli aloitettava opiskelijalle tutulla nollabudjetilla.

 – Olisihan se silti varmasti ollut rankempaa aloittaa opiskelut uudessa koulussa ja uudella paikkakunnalla, jos koko kesän olisi mennyt töissä. Nyt sai olla rauhassa ja viettää kesää tehden mitä huvittaa, Jari tuumaa.

Digitaalisen kulttuurin ja kulttuurituotannon suunnittelun kursseja lukujärjestykseensä valinnut Jari kertoo opintojen alkaneen mukavasti. Kavereitakin on laitokselta löytynyt, ja vieläpä niitä sukupuuttoon kuolleiksi luultuja muita humanistipoikia!

 


Teksti: Miretta Kujamäki
Kuvat: Miretta Kujamäki ja Eija Hammarberg