Nuoresta aloittaen monen alan osaajaksi

NUORESTA ALOITTAEN MONEN ALAN OSAAJAKSI 21.4.2006 Yliopistokeskuksen opiskelijoiden yhteistyönä on alkamassa kesän aikana lyhytfilmin teko. Käsikirjoitus on valmis ja nyt ollaan etsimässä lisää innokkaita tekijöitä mukaan. Hankkeen “isä”,...


NUORESTA ALOITTAEN MONEN ALAN OSAAJAKSI

21.4.2006

Yliopistokeskuksen opiskelijoiden yhteistyönä on alkamassa kesän aikana lyhytfilmin teko. Käsikirjoitus on valmis ja nyt ollaan etsimässä lisää innokkaita tekijöitä mukaan. Hankkeen “isä”, tietotekniikan di-opiskelija Teemu Polvi pursuaa ideoita pidemmänkin filmin tekoon. Ryhmä sai vielä Teemun pään kääntymään kymmenminuuttisen filmin tekoon näin aluksi. Sitä voisi mahdollisesti esittää ensi syksyn uusille aloittaville yliopisto-opiskelijoille. Pidempi elokuvakin on pitkällä ideointivaiheessa ja sille on käsikirjoituksen kirjoittanut Reetta Isoviita.

Teemun peliä pelataan maailmalla

Paitsi elokuvat, myös tietokonepelit ja varsinkin niiden rakentaminen kiinnostavat Teemua, joka kiinnostui peleistä jo ala-asteella. Ensimmäiset pelikentät syntyivät kymmenisen vuotta sitten. Kotisivujen tekeminen tuli tutuksi koulusta. Teemu ei ole opiskellut pelien tekemistä kirjoista vaan netistä.

- Pelien tekeminen on kiinnostavampaa kuin niiden pelaaminen, väittää Teemu. Kolmiulotteisten pelien hahmottaminen polygonien avulla ei ole yksinkertaista. Eri tekstuurien yhdistely ja muokkaus vaatii aikaa harrastukseen. Kolmiulotteiset pelit rakentuvat pienistä ja suurista kolmioista, joita eri tavoin muovaamalla saadaan aikaan useampiin suuntiin liikkuvaa kuvaa.

Teemu on piirtänyt yliopistokeskuksen bile- ja vappumainoksia. Myös Sakkovappu-haalarimerkki on hänen käsialaansa.Toinen alue on kotisivujen teko.Yritykset ovat työllistäneet paljon. Hän mainitsee nimeltä Sprintekin, Rannikon Messut Oy:n ja Suomen Rahaliike Oy:n. Eniten kuitenkin inspiroi pelimaailma ja sen animointi. Teemun peliä Snow-War on pelattu muun muassa Saksan televisiossa.

- Kotisivuiltani on imuroitu kyseinen peli tv-kanavan peliohjelman käyttöön, sanoo Teemu. Mitään tekijänoikeuspalkkiota ei ole maksettu, mutta laitonta imurointi ei suinkaan ole. Piratismi on yleinen ongelma alalla. Laskurin mukaan hänen sivullaan on ollut satojatuhansia kävijöitä, joten peliä voi olla käytössä missä hyvänsä.

- Mainostulot alalla ovat huomattavat, selventää Teemu. Hänellä onkin visoita siihen, miten pelien tekemisellä voisi rahastaa, mutta ei halua kertoa niistä tässä vaiheessa enempää.

Videokuvaus on myös Teemun harrastus. Seuraavaksi hän tuottaa kolmetuntisen Teatteri Monikasvojen musikaalin DVD:lle. Taltiointi tapahtuu kahdella kameralla ja Teemu myös leikkaa ja editoi sen mieleisekseen. Kyseessä ei ole pelkkä musikaalitaltiointi, vaan tarkoitus on liittää mukaan animaatiota ja mahdollisesti tehosteita. Nuoren miehen innostus on silmiinpistävää. Hän pitää mottonaan seuraavaa: “Jos haluaa tehdä elokuvia, ei kannata leipoa pullaa, vaan tehdä elokuvia.'

Teemu etsii yhteistyötahoja joko yliopistokeskuksen sisältä tai muualta. Varmaa on, että vankkumaton asenne vie miehen pitkälle.


Teksti: Eeva Sinerjoki