Nuori Toivo kiinnosti yliopistokeskuksen väkeä

Taloustoimittajan mielestä yrittäjän motiivit näkyivät näytelmässä.

Porin ylioppilasteatterin maanlaajuista huomiota herättänyt Nuori Toivo –näytelmä kiinnosti myös Porin yliopistokeskuksen opiskelijoita ja henkilökuntaa. Yliopistokeskuksen tilausnäytöksessä penkit täyttyivät viimeistä paikkaa myöten.

Esitykseen kuulunut loppukeskustelu oli Porissa vilkasta. Keskusteluissa pohdittiin muun muassa, onko ristiriitainen Sukari oikea esikuva kasvuyrittäjälle. Eikö eettisesti toimiva pieni K-kauppias, voisi olla yhtä hyvä esikuva yrittäjyydestä haaveileville?

– On hyvä jos näytelmä herättää tällaisia näkökulmia. Se on se taiteen tarkoitus, vanhempaa Sukaria esittänyt Aarni Moisala vastasi.

Moisalan mukaan teatteriryhmä on pyrkinyt käsittelemään Sukarin persoonaa ja toimia kriittisesti.

Yrittäjän motiivit näkyivät


Näytelmässä kutsuvieraana olleen Satakunnan Kansan taloustoimittajan Matti Kuhnan mielestä näytelmä täytti tavoitteensa kasvuyrittäjyyden esittäjänä. Kuhna näki näytelmän Toivo Sukarissa samoja piirteitä kuin yrittäjissä, joita hän tapaa työnsä puolesta.

– Näytelmä toimi sikäli, että siinä tuli esille kasvuyrittäjyyden ydinasioita: omaan visioon ja omaan näkemykseen luottaminen ja se, että käännetään heikkoudet vahvuudeksi. Monet menestyneet yrittäjät ovat nimenomaan pystyneet kääntämään heikkoutensa vahvuuksiksi.

Kuhna kehui erityisesti kasvuyrittäjäksi kasvamisen henkistä prosessia, joka hänen mukaansa tuli hyvin esille näytelmässä. Entä olisiko Suomesta voinut lyötyä toista yrittäjää, joka olisi Sukarin tavalla sopinut kasvuyrittäjyysnäytelmän päähenkilöksi?

– Kyösti Kakkonen on myös erittäin mielenkiintoinen tapaus ja huomattava persoona. Kakkonen ja Sukari ovat molemmat erottuvia persoonia ja tekijöitä, Matti Kuhna arvioi.

Nuori Toivo –näytelmää on esitetty nyt kolme kertaa, Vaasassa, Porissa ja Keravalla. Ensi vuonna esityksiä on luvassa lisää tilausten mukaan.

Teksti: Kati Hiltunen
12.11.2008