Off Topic opettaa verkkokeskustelun saloja

Verkkokeskustelua korttia lyömällä Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaine julkaisi 14.2.2012 Off Topic -korttipelin Porin yliopistokeskuksessa. Off Topic on internetin keskustelukulttuureja humoristisesti simuloiva korttipeli, jossa...


Verkkokeskustelua korttia lyömällä

Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaine julkaisi 14.2.2012 Off Topic -korttipelin Porin yliopistokeskuksessa. Off Topic on internetin keskustelukulttuureja humoristisesti simuloiva korttipeli, jossa korttien aiheet on otettu verkkokeskustelujen kliseistä. Pelistä löytyvät esimerkiksi natsikortti, nykyajan nuoret -kortti sekä monia muita.

Tutkijoiden ja opiskelijoiden kehittämän pelin tavoitteena on keskustella kaikille tutuista aiheista samalla lisäten keskusteluun mukaan internetin keskustelupalstoilla usein esiintyviä perusteluja ja kommentteja. Pelaajat jatkavat oikeista verkkokeskusteluista poimittuja aiheita omilla puheenvuoroillaan, jotka perustuvat pelaajaan saamiin pelikortteihin.
- Todella hyvä peli. Ehkä parhaimpia älypelejä, joita olen pelannut. Monien eri asioiden yhdisteleminen pelissä toimii, kommentoi pelin parissa viihtynyt Aleksi Norman.

Toimiin niin opetuksessa...

Digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suomisen mukaan Off Topic opettaa verkkokeskustelujen perusperiaatteita sekä puhe- ja väittelytaitoa ja tämän myötä mahdollistaa pelin käytön kouluissa osana opetusta. Myös Tampereen yliopistossa opiskeleva Norman piti peliä opettavaisena.

- Pelin avulla ehkä oppii suhtautumaan johonkin käyttäjiin vähemmän tuomitsevasti.
 Samaa mieltä pelin opettavaisuudesta oli peliä testannut digitaalisen kulttuurin opiskelija Reetta Turtiainen.

- Jos keskustelupalstat eivät ole tuttuja, niin ihan varmasti pelin avulla oppii ymmärtämään niiden käytäntöjä ja normeja, Turtiainen mietti.

...kuin viihteelläkin

Vaikka kyseessä on opetuspeli, niin Off Topic soveltuu myös vapaa-ajalle niin kuin mikä tahansa muukin lautapeli. Peliä testanneet opiskelijat olivat sitä mieltä, että peli pääsee entistä enemmän oikeuksiin illanviettopelinä.

- Peli oli tosi hauska ja yllättävän haastava. Hauskuutta toi lisää se, että pelissä pystyi leikittelemään monella eri osa-alueella. Peli oli ilman muuta positiivinen yllätys, pohdiskeli peliä koittanut Jenni Tuulasjärvi.

Off Topic -korttipeli on ostettavissa ja testattavissa esimerkiksi Opiskelijatalo Saikulla.

14.2.2012 Teksti ja kuvat Timo Riihentupa