Opettaja vaihdossa

Vastavierailulle Espanjaan Tampereen teknillisen yliopiston yliopistonlehtori Heli Aramo-Immonen vietti tammikuussa viikon opettajavaihdossa Gironan yliopistossa Espanjassa. Ajatus opettajavaihtoon lähtemisestä syntyi henkilökohtaisten kontaktien...
Vastavierailulle Espanjaan
Tampereen teknillisen yliopiston yliopistonlehtori Heli Aramo-Immonen vietti tammikuussa viikon opettajavaihdossa Gironan yliopistossa Espanjassa. Ajatus opettajavaihtoon lähtemisestä syntyi henkilökohtaisten kontaktien kautta.

- Gironan yliopiston henkilökunnassa oli sellaisia ihmisiä, jotka ovat aikanaan käyneet Porissa vastaavantyyppisessä vaihdossa. He olivat täällä käydessään tutkijoita ja nyt he kutsuivat minut vastavierailulle. On tärkeää, että opettajatkin käyvät vaihdossa. Se auttaa luomaan henkilökohtaisia suhteita.

Ensimmäistä kertaa opettajavaihtoon lähtenyt Aramo-Immonen ei jännittänyt erilaista opetusviikkoa.

- Se mitä opetin, oli hyvin samankaltaista kuin täällä Suomessa. Opetin hyvin samantyyppisiä maisteriopiskelijoita ja opetusaiheet olivat oman tietämyksen alalta, joten en oikeastaan jännittänyt.

Kielitaidossa ja yliopistokulttuurissa eroa

Aramo-Immonen luennoi Gironan yliopistossa englanniksi, mikä aiheuttikin suurimmat hankaluudet opetuksessa.

- Sen huomasi, että espanjalaisopiskelijoiden kielitaito on huomattavasti heikompi kuin suomalaisten. Siinä mielessä pitää olla tyytyväinen suomalaisten opiskelijoiden englannin kielen taitoon. Paikalliset opettajat olivat huolissaan siitä, että espanjalaiset eivät kuule englantia juuri mistään, kun televisio-ohjelmatkin on dubattu paikalliselle kielelle.
Heikohkosta kielitaidosta huolimatta Aramo-Immonen oli tyytyväinen opetuksen antiin.

- Kielitaidon puutteen korvasi opiskelijoiden innostuneisuus. Heihin oli helppo saada kontaktia ja he olivat innokkaasti mukana keskusteluissa.

Tämän lisäksi Aramo-Immonen huomautti yliopistokulttuurien erosta. Suomessa opettajat ja oppilaat ovat varsin tasa-arvoisia, kun taas Espanjassa opettajat ovat hierarkiassa korkeammalla, mikä ilmenee esimerkiksi teitittelynä.

- Minun ja opiskelijoiden välille syntyi hyvä yhteys. Sitä en tiedä, johtuiko se siitä, että poikkesin normaalista opetustavasta vai siitä, että opiskelijat tiesivät minun lähtevän pian pois, naurahtaa Aramo-Immonen.

Jari Litmanen keskusteluaiheena

Viikon mittainen opettajavaihto Gironassa jatkui Aramo-Immosen osalta tutkijavaihtona, sillä hän matkasi opettajavaihdon jälkeen vielä viikoksi tutkijavaihtoon Karlos III:n yliopistoon Madridiin.

Yliopiston tiloissa Gironan vanhassa kaupungissa asunut Aramo-Immonen suosittelee opettajavaihtoa myös muille.

- Opettajavaihdosta jäi todella positiivinen fiilis. Erityisesti mieleen jäi se, että opiskelijoiden vastaanotto oli hyvin lämmin ja he olivat innoissaan. Juttelimme opiskelijoiden kanssa paljon eri asioista. Esimerkiksi Jari Litmanen ja Kimi Räikkönen tulivat heti esille, päättää Aramo-Immonen.

Teksti Timo Riihentupa