Opiskelijat kentällä arvokkaan tiedon perässä

Rauman saariston muistoja talteen Opiskelu ei ole aina istumatyötä, vaan välillä lähdetään myös toteuttamaan oppeja käytännössä. Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma järjesti huhtikuussa kenttäkurssin Raumalla....


Rauman saariston muistoja talteen

Opiskelu ei ole aina istumatyötä, vaan välillä lähdetään myös toteuttamaan oppeja käytännössä. Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma järjesti huhtikuussa kenttäkurssin Raumalla. Kulttuuriperinnön ja maisemantutkimuksen oppiaineen opiskelijat keräsivät kolmen päivän ajan raumalaisten muistoja elämästä saaristossa.

Muisteluilta menestys

Tietojen keräys keskittyi etenkin Nurmeksen saareen. Kenttäpäivien yksi oleellisin osa oli 23. huhtikuuta Vanhan Rauman opastuskeskus Tammelassa järjestetty avoin muisteluilta. Tilaisuuden osallistujamäärä yllätti järjestäjät, ja kaksituntinen vierähti nopeasti.

- Keskustelu olisi jatkunut varmasti yöhön asti, Turun yliopiston suunnittelija Laura Puolamäki naurahtaa.

- Osanottajamäärä oli huikea. Olimme lähettäneet kutsuja tietyille ihmisille jo etukäteen, mutta paikalla oli monin verroin enemmän asiasta kiinnostuneita. Innostuneisuudesta kertoo paljon se, että jokainen lupautui heti tilaisuuden jälkeen tai seuraavana päivänä haastatteluun. Se on aika hämmentävää niin lyhyellä varoitusajalla.

Saaristo autioitunut

Kolmipäiväisten kenttätöiden aikana opiskelijat muun muassa tutkivat saarien maisemaa, haastattelivat saareen kytköksissä olevia henkilöitä ja tallensivat valokuvia myöhempiä tutkimuksia ajatellen.

Puolamäen mukaan oli erittäin tärkeää, että aineistoa saatiin kasaan mahdollisimman paljon. Rauman saaristossa ei ole enää vakituista asutusta, ja muistotkin unohtuvat pikku hiljaa.

- Nyt oli monella tavoin viimeisiä hetkiä järjestää tällainen keruu. Muutamien vuosien päästä ei olisi paljoa enää haastateltavia jäljellä.

Rauman kaupungin omistaman, Nurmeksessa sijaitsevan Päivärannan tilan navettaan tuotetaan kurssin aineistosta myöhemmin näyttely, joka esittelee raumalaista saariston kulttuuriperintöä osana Selkämeren kansallispuistoa.

Päivärannan tilasta on tarkoitus tehdä retkikohde ja opastuspiste Rauman edustan ja kansallispuiston vesillä liikkujille.

Teksti ja kuvat Iiro Lehtonen
25.4.2012