Opiskelijatalon kahvilasta laatua ja joustavuutta

Kahvilamahdollisuus löytyi rivien välistä19.4.2011 Opiskelijatalo Saikulla aukeaa 21. huhtikuuta opiskelijapiireissä odotettu kahvila. Jussi Tusa perustaa kahvilan omana yrityksenään. Annu Alinen puuhastelee puolestaan aiheesta opinnäytetyötään. -...

Kahvilamahdollisuus löytyi rivien välistä

19.4.2011

Opiskelijatalo Saikulla aukeaa 21. huhtikuuta opiskelijapiireissä odotettu kahvila. Jussi Tusa perustaa kahvilan omana yrityksenään. Annu Alinen puuhastelee puolestaan aiheesta opinnäytetyötään.

- Yrityspalvelu Enteriltä on saanut loistavaa apua yrityksen aloittamiseen. Lisäksi olemme neuvotelleet tukkureiden kanssa, esimerkiksi kauppahallin Luomupuodin, kuvailee Tusa kahvilan tämän hetkistä vaihetta.

Yhteistyö pienten, paikallisten toimijoiden kanssa kuuluukin Tusan liikeajatukseen.

- Teen opinnäytetyötä SAMKilla kahvilayrityksen käynnistämisprojektista. Byrokratian määrä on yllättänyt ja toimivan kokonaisuuden kasaaminen pienistä palasista onkin ollut mielenkiintoinen kokemus, kuvailee puolestaan Alinen projektia.

Tusa löysi liiketoimintamahdollisuuden Satakunnan Kansan Virta-liitteestä, Saikusta kertovasta jutusta.

- Luin rivien välistä, että tässä saattaisi olla hyvä mahdollisuus yrittäjälle. Olen aiemmin yrittänyt hieman samantyyppistä, pienempää järjestelyä Turun Kuvataidekoulun yhteydessä, minkä vuoksi varmaan näinkin mahdollisuuden, Tusa kertoo.

Laadukkaista raaka-aineista

Luomu ja puhdas lähiruoka ovat lähellä Tusan sydäntä. Hän kuvailee, että etenkin elintarvikkeissa näiden tarjonta paranee koko ajan.

- Saikun käyttäjät määrittävät pitkälti itse, millaista toimintaa talolla on. Näenkin kahvilan lähinnä toiminnan mahdollistajana ja avustajana. Kahvilatuotteiden lisäksi tarjolla on keitto- ja salaattilounasta sekä olutta, siideriä ja viiniä, Tusa kuvailee.

Suunnitelmissa on ollut myös, että tilauksesta voidaan tehdä tarjoiluja erilaisiin kokouksiin ja bileisiin.

- Opiskelijatalolta löytyy kokous- ja saunatilaa, joihin pystytään järjestämään tarjoilua tilauksen mukaan, tähdentää puolestaan Alinen.

Haasteena kesä, vahvuutena joustavuus

Haasteitakin kahvilatoiminnan aloittamisessa riittää. Pian kahvilan avaamisen jälkeen alkaa opiskelijoilla hiljaisempi kesäkausi, mutta kahvila on avoinna myös muillekin kuin opiskelijoille.

- Myös logistiikassa on omat ongelmansa, sillä kahvilassa on pienet varastotilat. Emme saa rakennettua isoja raaka-ainepuskureita ja luomutukkureilla tavaran saatavuudessa saattaa tulla yllätyksiä, kertoo Tusa.

Hän tosin uskoo, että juuri raaka-aineiden laadulla voi erottua massasta. Myös talon sijainti Antinkadulla on ehdoton etu. Valttikorttina on lisäksi toiminnan joustavuus; opiskelijoiden ja muiden asiakkaiden palautteita ja toiveita kuunnellaan herkästi.

Alustavien suunnitelmien mukaan kahvila aukeaa arkisin kello 10 ja sulkeutuu päivästä riippuen kello 18-24 välillä. Yksityistilaisuuksissa aukioloissa voidaan joustaa tarpeen mukaan. Lounasta on tarjolla arkisin kello 11-14.

Ovet ovat avoinna myös muille kuin opiskelijoille.

- Aivan kaikki ovat tervetulleita tutustumaan kahvilaan, huikkaavat Tusa ja Alinen vielä haastattelun lopuksi.Teksti: Jani Wahlman