Opiskelijoista yhtiökumppaneiksi

Yrittäjiksi lähes suoraan koulun penkiltä Porel Oy on vuonna 2010 perustettu porilainen elektroniikan tuotekehitykseen ja valmistukseen erikoistunut yritys, jonka vahvuutena on henkilöstön korkea koulutustaso sekä laaja työkokemus teollisuuden eri osa...


Yrittäjiksi lähes suoraan koulun penkiltä

Porel Oy on vuonna 2010 perustettu porilainen elektroniikan tuotekehitykseen ja valmistukseen erikoistunut yritys, jonka vahvuutena on henkilöstön korkea koulutustaso sekä laaja työkokemus teollisuuden eri osa-alueilta. Mielenkiintoiseksi yrityksen tekee se, että se on Tampereen teknillisen yliopiston Porin yksiköstä valmistuneiden opiskelijoiden perustama.

- Oikeastaan jo opiskeluiden toisena vuotena aloin tuumimaan yrityksen perustamisen mahdollisuutta, sillä Porissa tämän alan yrityksiä ei juurikaan ole. Täällä ei käytännössä ollut muuta kuin opiskelupaikka, jotain piti keksiä, kertoo Pekka Mäkelä.

- Opiskellessa yritys ei ollut vielä kristallinkirkkaana mielessä. En esimerkiksi markkinoinnin luennoilla pystynyt vielä konkreettisesti ajattelemaan, että tästä on nyt tähän ja tähän yrittämisen osa-alueeseen hyötyä, hän toteaa.

Monipuolisuus vahvuutena

Tällä hetkellä Porel Oy työllistää kaksi työntekijää vakinaisesti. Heidän lisäkseen yrityksen resursseista löytyy kuuden työntekijän joukko, jotka ovat tarpeen vaatiessa käytettävissä.

- Olimme jo opiskeluaikana paljon tekemissä keskenämme myös vapaa-aikoina. Valmistumisen jälkeen pidimme tiivistä yhteyttä toisiimme, kuten kävimme juoksemassa Karhu-viestejä. Siinä mielessä firman perustaminen oli hyvin luonnollista, taustalla oli kymmenen vuoden ajan kehittynyt ryhmädynamiikka. Jokainen tietää toistensa vahvuudet, Juha Järvenpää sanoo.

- Ja hienoin juttu on juuri se, että meillä oli hieman erilaiset painotukset opinnoissamme. Itse opiskelin pääaineenani elektroniikkaa ja sivuaineena tuotantotaloutta, mutta joukostamme löytyy muun muassa kaksi ohjelmointiin painottunutta työntekijää, hän jatkaa.

Yritysidea muhi vuosien ajan

Tiivis opiskelijakaverusten joukko ei hypännyt osakeyhtiötä perustamaan suoraan koulunpenkiltä, vaan Pekka Mäkelän sanoin hankki ensin kokemuksia muiden yritysten palveluksesta.

- Lopullinen niitti Porel Oy:n perustamiselle oli se, että koulun laboratoriosta oltiin hakemassa vanhoille laitteille uutta kotia. Tuumasimme siinä vaiheessa, ettei tätä ajatusta enää lykätä kauemmaksi, vaan tartutaan nyt tilaisuuteen. Pikku hiljaa olemme kartuttaneet laitteistovalikoimaa, ja nyt pystymme toteuttamaan monenlaisia tuotteita itse alusta loppuun, Mäkelä sanoo.

Järvenpää ja Mäkelä vakuuttavat, että yrittäminen on erittäin antoisa, joskin vaativa polku.

- Suosittelemme kaikille opiskelijoille pohtimaan tätäkin vaihtoehtoa. Realismi kannattaa pitää aina mielessä, tämä vaatii hurjasti panostusta, Järvenpää näkee.

Teksti ja kuvat Iiro Lehtonen
10.4.2012