Pääkirjoitus: Kymmenen työntäyteistä vuotta

Kymmenen työntäyteistä vuotta UCPorin perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. Yliopistokeskuksen synnyttäminen oli hyvin monivaiheinen, mielenkiintoinen, satoja neuvotteluja eri osapuolten kanssa edellyttänyt ja ennen kaikkea lujaa...


Kymmenen työntäyteistä vuotta

UCPorin perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. Yliopistokeskuksen synnyttäminen oli hyvin monivaiheinen, mielenkiintoinen, satoja neuvotteluja eri osapuolten kanssa edellyttänyt ja ennen kaikkea lujaa uskoa onnistumiseen vaatinut kokonaisuus. Keskeisimpiä toimijoita olivat opetusministeriö, mukaan tulleet yliopistot ja Porin kaupunginhallitus. Jälkeenpäin arvioiden ratkaisevaan asemaan nousi Porin kaupungin päättäjien poikkeuksellisen vahva poliittinen sitoutuminen ja merkittävä taloudellinen tuki.

UCPorin näkyvyyden kuin myös kehityksen kannalta tärkeä ja runsasta keskustelua aiheuttanut vaihe oli siirtyminen Vähäraumalta nykyisiin Puuvillan tiloihin. Kun vielä Puuvillan katolle saatiin Porin yliopistokeskuksen kyltti, havahdutti se myös kansalaiset huomaamaan, että Porissa vihdoinkin harjoitetaan yliopistotasoista tutkimusta ja annetaan siihen perustuvaa opetusta. Kansan vankkumaton tuki on tästä eteenkinpäin UCPorille tuiki tärkeä.

Vuodenvaihteen alusta lähtien on toistamiseen virinnyt keskustelu UCPorin sijainnista eli siirtymisestä asema-aukiolle SAMK:in yhteyteen. Mielipiteiden vaihto on nyttemmin johtanut lukuisiin selvityksiin, joita parhaillaan laaditaan. Päällimmäiseksi vaikutelmaksi ärhäkänoloisesta keskustelusta on jäänyt käsitys, että UCPorin sijainti on pelkkä tilakysymys. Näinhän ei suinkaan ole. Kaikki se hyvä, mitä UCPori on kymmenen vuoden aikana Porille ja Satakunnalle tuottanut, on kokonaan työnnetty syrjään. Oman kantani olen sijainnista tehnyt selkokielellä selväksi. Toivon, että opiskelijatkin siihen yhtyvät. Mikäli asema-aukiolle joudutaan väkinäisesti menemään, ei nykymuotoista Porin yliopistokeskusta enää sen jälkeen ole!

Martti Sinisalmi
Dosentti