Pääkirjoitus: Yhteisöllisyyttä rakentamassa

Verkkolehti UCPoriNews on suunnattu ennen kaikkea Porin yliopistokeskuksen ulkoisille sidosryhmille.
Siitä huolimatta otan tässä pääkirjoituksessa puheeksi yliopistokeskuksen sisäisen viestinnän, joka on paikoitellen haastavaa organisaatiossa, jossa toimii neljä yliopistoa omine viestintä- ja henkilöstöhallintokäytänteineen. Kuitenkin juuri yliopistokeskuksessa on äärimmäisen tärkeää, että yksiköt tuntevat toistensa toimintaa ja väkeä: merkittävä emoyliopistoille tuottamamme lisäarvo on tieteen- ja yliopistorajat ylittävä monitieteinen tutkimus- ja opetustoiminta.

Aivan kuten perheissä on hyvä vaalia ainakin yhtä päivittäistä yhteistä ruokailuhetkeä, myös työyhteisössä on syytä vaalia yhteisöllisyyttä – kysyä ja kuulla toisten ajankohtaisia kuulumisia. Muuten käy helposti niin, että ollaan vain kaksi saman katon alla asuvaa (tai 200 saman katon alla työskentelevää) henkilöä.

Mitä suuremmaksi päivittäinen sähköposti- ja some-tulva kasvaa, sitä vaikuttavampaa kasvokkain kommunikointi tuntuu olevan - etenkin jos malttaa olla samanaikaisesti räpläämättä kännykkää tai muuta kommunikointilaitetta. Sähköisiä viestejä myös luetaan hanakammin, kun viesteissä vilahtavat nimet ja yksiköt ovat saaneet kasvot ja äänen live-foorumeilla.

Yliopistokeskuksessa lanseerattiin keväällä 2011 opiskelijayhdistys Pointer ry:n aloitteesta opiskelijoiden ja henkilökunnan kuukausittainen iltapäiväkahvitteluhetki. Tarkoitus on synnyttää vuorovaikutusta toisaalta opiskelijoiden ja henkilökunnan, toisaalta eri yksiköiden välille ja informoida ajankohtaisista asioista. Tuolien ja pöytien puuttuminen on taannut Charlotta-salissa rennon pystykahvitunnelman. Nyt kevätlukukaudella kahvit on järjestetty kiertäen eri yksiköiden tiloissa, ja näin tarjottu luonteva ”tekosyy” pistäytyä muiden yksiköiden tiloissa.

Iltapäiväkahvien lisäksi lukuvuoden alkamisen kunniaksi vietämme elokuussa henkilökunnan piknikiä, johon viime vuosina on kutsuttu myös muiden Puuvillassa toimivien organisaatioiden henkilökuntaa. Vastaavasti toukokuussa juhlitaan yhteisesti lukuvuoden päättymistä. Näiden epävirallisten yhteistilaisuuksien ohella erilaiset yhteistyöryhmät kokoontuvat säännöllisesti pohtimaan mm. opetus-, tutkimus-, viestintä- ja hallinnollista yhteistyötä.

Vaikka Porin yliopistokeskuksen väki siis virallisesti opiskelee ja työskentelee Aalto-yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston, Tampereen yliopiston ja Turun yliopiston leivissä, voi hyvällä syyllä todeta, että Pohjoisrannassa toimii tiivis tiede- ja taideyhteisö.

Maria Väkiparta
Porin yliopistokeskuksen yhteyspäällikkö
10.4.2012