Pääkirjoitus

14.12.2009 'Tuhannenkin virstan matka alkaa yhdellä askeleella' sanoo kiinalainen sanalasku. Vuoden vaihtuessa myös suomalainen korkeakoululaitos on uuden matkansa alussa. Kukaan ei vielä varmaksi osaa sanoa, mitä uusi yliopistolaki tuo käytännön...
14.12.2009

'Tuhannenkin virstan matka alkaa yhdellä askeleella' sanoo kiinalainen sanalasku. Vuoden vaihtuessa myös suomalainen korkeakoululaitos on uuden matkansa alussa. Kukaan ei vielä varmaksi osaa sanoa, mitä uusi yliopistolaki tuo käytännön arkeen yliopistoissa.

Uusi vuosi tuo tullessaan muutoksia myös Porin yliopistokeskuksessa. 1) Tampereen teknillisestä yliopistosta tulee säätiöyliopisto, 2) Turun kauppakorkeakoulu ja Turun yliopisto yhdistyvät uudeksi Turun yliopistoksi, ja 3) Taideteollisen korkeakoulun myötä Aalto-yliopisto liittyy osaksi Porin monitieteistä osaamisjoukkoa. Erilaisten toimintakulttuurien yhdistäminen vaatii väistämättä kompromisseja ja uudenlaista asennoitumista.

Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri kirjoittaa blogissaan Aalto-yliopiston perustamisen olleen rohkea hanke ja suuri muutos suomalaisessa yliopistomaailmassa. Miksi siihen sitten lähdettiin? ”Koska maailma ympärillämme muuttuu jatkuvasti ja luo sekä paineita että mahdollisuuksia yhteiskunnan rakenteiden muuttamiselle.”

Vanhasta tutusta ja totutusta irtautuminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Muutosvastarinta on ihmismielen tapa suojella itseään epävarman tulevaisuuden edessä. Ja vaikka muutosvastarintaa kokevat henkilöt usein leimataan helposti änkyröiksi tai vastarannankiiskiksi, pitäisi muistaa, että uusien asioiden omaksuminen on kuitenkin useimmiten kiinni uskalluksen puutteesta. Epäonnistumisen pelko voi jumittaa niin yksilöt kuin yhteisötkin toimimaan vuodesta toiseen samalla tavalla.

Muutoksessa on kuitenkin aina myös uuden alku ja uusi mahdollisuus. Myös yksilöiden on joskus vain uskallettava rohkeasti luopua vanhasta ja ottaa uteliaana vastaan luopumisen tuoma muutos. Tämä numero on viimeinen allekirjoittaneen toimittama UCPoriNews. Uuden vuoden kunniaksi on aika haistella uusia tuulia ja antauduttava pelotta muutoksen virran vietäväksi. Sitä ennen on kuitenkin hyvä hiljentyä ja rauhoittua, siihen joulunaika antaa meille kaikille toivottavasti mahdollisuuden.

Rauhallista joulunaikaa kaikille toivottaen,

Eija HammarbergTurun kauppakorkeakoulun identiteetti säilyy uudessa Turun yliopistossa

TTY:stä tulee säätiöyliopisto: 'Muutoksen kynnyksellä'

Uusi Aalto-yliopisto aloittaa 1.1.2010