Pääkirjoitus

9.2.2009Porin yliopistokeskusta on viime aikoina arvosteltu ja ruodittu monelta suunnalta. Selvitysmies Markku Linnan raportin mukaan Porin yliopistokeskuksen pitäisi vähentää ylioppilaspohjaista tutkintokoulutusta ja lisätä muuntokoulutusta ja...
9.2.2009

Porin yliopistokeskusta on viime aikoina arvosteltu ja ruodittu monelta suunnalta. Selvitysmies Markku Linnan raportin mukaan Porin yliopistokeskuksen pitäisi vähentää ylioppilaspohjaista tutkintokoulutusta ja lisätä muuntokoulutusta ja maisteritason opintoja. Samaa aikuiskoulutuksen lisäämisen linjaa ajaa myös Korkeakoulujen arviointineuvoston raportti.

Maisteritasoisen koulutuksen lisääminen on toki tärkeää, ja sitä Porissa on jo ansioituneesti tehtykin. Satakunnan alueen tarpeisiin on jo aiemmin perustettu esimerkiksi hyvinvointialan liiketoimintaosaamisen ja hyvinvointipalvelujen järjestämisen maisteriohjelmat. Uutena maisteriohjelmana aloittaa ensi syksynä Creative Business Management -maisteriohjelma, joka sekin tulee vastaamaan Satakunnan alueen osaamistarpeisiin.

Mutta mutta. Nuorissa, juuri lukion päättäneissä opiskelijoissa on kuitenkin Satakunnan alueen voimavara. Vuosikymmenet Satakunnassa on itketty muihin kaupunkeihin opiskelemaan lähteneiden lahjakkaiden nuorien perään. Useimmat lähtivät opiskelemaan kuka Helsinkiin, kuka Turkuun tai Tampereelle. Ja sille tielle he jäivät. Hyvin harva heistä oman ikäpolveni nuorista on palannut kotikonnuille takaisin. Entäs nyt sitten? Nyt kun meillä on vihdoin omassa maakuntamme yliopistokeskuksessa peräti kymmenen tutkintoon johtavaa maisteriohjelmaa, tulevat ulkopuoliset sanomaan, että pitäisi palata vanhaan. Ei pidä!

Allekirjoittanut aloitti yliopisto-opintonsa vasta ”vanhoilla päivillään” koska elämäntilanteet sanelivat aiemmin sen, että muuhun kaupunkiin muuttaminen tuntui, jos nyt ei mahdottomalta, niin ainakin hyvin vaikealta ajatukselta. Kunpa silloin olisin löytänyt näin monipuolista koulutustarjontaa omasta kotikaupungistani.

Nyt siis olisi meidän kaikkien tärkeää pitää kynsin ja hampain kiinni ylioppilaspohjaisista koulutusohjelmistamme. Satakunnassa kasvaa tänäkin päivänä upeita nuoria, joilla olisi tulevaisuudessakin paljon annettavaa maakunnallemme.


Eija Hammarberg