Pointerilaiset muovaamassa kansainvälistä opiskelijayhteistyötä

Porin ylioppilasyhdistys Pointerin viime vuoden hallitus on vastikään palannut tutustumismatkaltaan Porin ystävyyskaupungista Unkarin Egeristä.

Takana oli rankka vuosi Porin opiskelijataloasian eteenpäin viemisessä ja edunvalvonnassa emoyliopistojen ja ylioppilaskuntien suuntaan.

– Pointer ei maksa hallituksensa jäsenille kokouspalkkioita, mutta hallituksilla on ollut yleensä tapana tehdä pieni palkitsemismatka kautensa päätyttyä, viime vuoden puheenjohtaja Malla Toikka selvittää.

Matkan kokonaiskustannuksista Pointer kustansi hallitukselleen puolet ja Porin kaupunki tuki matkalaisia matkanhinnasta neljänneksellä. Viimeisen neljänneksen he maksoivat omasta pussistaan.

– Kaupungin antama avustus tuli todella tarpeeseen. Ilman sitä tuskin olisimme matkaamme pystyneet kustantamaan, Malla Toikka kiittelee.

Yhteistyön toivotaan kasvavan

Kymmenen hengen kokoonpanosta matkaan starttasi 10.3. kahdeksan vuoden 2008 hallituksen jäsentä.
Kuuden päivän mittaista matkaa alettiin suunnitella jo viime vuoden puolella, eikä kulttuurieroiltakaan valmisteluissa kokonaan vältytty.

– Unkarilaiset eivät olleet kovin innokkaita vastaamaan sähköposteihimme, mutta paikan päällä saimme kyllä todella hyvää kohtelua.

Unkarissa porilaisten oppaana toimi Tibor Varga, joka opiskelee Eszterházy Károly Collegessa ja toimii samalla oppilaitoksensa kansainvälisten asioiden vastaavana. Porilaiset saivat kutsun myös Suomen Unkarin suurlähetystöön.

– Tapasimme Suomen suurlähettiläs Jari Vilénin, joka kertoi meille muun muassa Unkarista ja sen historiasta. Suurlähettiläs toivoi erityisesti opiskelijayhteistyön Egerin ja Pointerin mutta myös Viron välillä kasvavan.

Opiskelijaelämää

Pointerilaiset tutustuivat paikalliseen yliopistoon muun muassa osallistumalla luennolle ja tapaamalla egeriläisiä opiskelijoita. Opiskelijaelämä olikin Malla Toikan mukaan Egerissä verrattain vilkasta.

– Paikallinen opiskelijayhdistys Student Union pyöritti omaa baaria, Student Clubia, jonka ovet olivat auki joka päivä. Paikka oli myös kaikkina iltoina aivan täynnä väkeä.

Student Union oli lisäksi järjestänyt pointerilaisille tervetuloillallisen Kauniinrouvanlaaksossa, missä tarjottiin perinneruokaa ja viiniä.

– Muuten ei sitten oikein selvinnytkään, että mitä sikäläinen opiskelijayhdistys oikein tekee. Tuntui, kuin he eivät olisi ottaneet kovin vakavasti yrityksiimme keskustella opiskelijatoiminnasta, Malla Toikka naurahtaa.

Pointerin hallituslaiset tapasivat Egerissä myös vararehtori Dr. Mátyás Ferencin .

– Collegen vararehtori oli hyvin kiinnostunut Porin yliopistokeskuksesta ja pyysi meiltä esimerkiksi Porin yliopistokeskuksen johtaja Harri Peltoniemen yhteystiedot.

Porilaiset julkkiksia paikallisessa mediassa

Suurin yllätys porilaisille opiskelija-aktiiveille koitti Egerin kaupungin pormestarin László Habis'n vastaanotolla kaupungintalolla.

– Paikalle oli kutsuttu kaksi paikallista TV-kanavaa ja lehdistöä. Tuomas Meriniemeä haastateltiin muun muassa siitä, mitä Pointer odottaa Egeriltä. Haastattelu tuli televisiosta seuraavana aamuna, mutta se oli dubattu unkariksi eli ihan tarkkaan emme tiedä, mitä unkarilaiset meistä saivat sen välityksellä tietää.

Toukokuussa Egerissä järjestetään Porin ystävyyskaupunkitapaaminen, jonne on lähdössä ainakin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen. Myös Harri Peltoniemi on vahvistanut osallistumisensa tapaamiseen.

– Kaikki tuntuivat siellä odottavan kyseistä tapaamista suurella innolla.

Teksti: Eija Hammarberg
20.3.2009