Perusvuoroista uusiin kokemuksiin

Syyskuussa 2007 julkaistu Hyvinkö pyyhkii? -tutkimus kartoitti kokonaisvaltaisesti opiskelijoiden näkemyksiä hyvinvoinnistaan. Oman kortensa opiskelijoiden hyvinvoinnista kantaa Porin Ylioppilasyhdistys Pointer ry, jonka hallitukseen valitaan joka vuosi yksi urheiluvastaava.

Vielä vuoden loppuun saakka vastaavana toimii kolmannen vuoden Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön opiskelija Jesse Erkola.

– Tavoitteena on lähitulevaisuudessa perustaa työryhmä, joka vastaa nimenomaan opiskelijoiden liikuntatarjonnasta. Työryhmään otettaisiin mukaan jokaisesta ainejärjestöstä yksi edustaja. Näin pystyttäisiin panostamaan kokonaisvaltaisemmin suunnitteluun ja toteutukseen, Erkola pohtii.

Aktiivisia vapaaehtoisia kaivataan

Halua ja kiinnostusta panostaa palveluihin olisi enemmänkin, mutta aina henkilöresurssit eivät ole riittävät.

– Vaikka taloudellisia mahdollisuuksia järjestää ja suunnitella liikuntapalveluita olisikin, aika ja jaksaminen ovat joskus vapaaehtoisten aktiivien joukossa opiskelun yms. lisäksi vähissä, linjaa Pointer ry:n opiskelijasihteeri Satu Katajamäki.
– Toiminta esimerkiksi Pointer ry:n hallituksessa on vapaaehtoista, hän jatkaa.

Vaikka Katajamäki ja Erkola resursseista puhuvatkin, Pointer ry:n liikuntapalveluiden tarjonta on laajaa ja monipuolista. Melkein jokaiselle viikonpäivälle on varattu jokin liikuntamahdollisuus: kuntosali, uinti, futsal, bailatino ja sähly.

Liikuntatapahtumia laidasta laitaan

– Perusvuorojen lisäksi kerran kuussa järjestetään liikuntatapahtuma, joka vaihtelee kuukausittain. Lokakuussa opiskelijat kokoontuivat pelaamaan paintballia eli värikuulapeliä Ruosniemen areenalle. Marraskuussa alkaa latinalais-amerikkalainen tanssikurssi, joka on jatkoa kevään kurssille. Lisäksi järjestämme joka vuosi perinteisen laskettelureissun Himokselle ja kaksi sählyturnausta, Erkola luettelee.

Katajamäen mielestä monipuoliset liikuntapalvelut voisivat toimia myös yliopistokeskuksen hakuvalttina. Ylioppilasyhdistyksen liikuntatarjonnalla on ollut kysyntää ja usein vuorot täyttyvät opiskelijoista. Erityisen suosittua on ollut futsal, jolle saatiin juuri perustettua toinenkin ryhmä innokkaiden jakautumisen toivossa.
– Yliopistoyksikössä usein samat ihmiset näkyvät eri tapahtumissa. Toiset ovat toisia aktiivisempia ja innokkaista on muodostunut tiivis ryhmä, Erkola kertoo.

Tämä ei kuitenkaan ole hänen mielestään mikään este uusien opiskelijoiden osallistumiselle tapahtumiin. Päinvastoin nyt syksyllä paikalle on saapunut joukko uusia opiskelijoita. Kynnys lähteä mukaan on Erkolan mielestä matala ja niin sen pitää ollakin.

Tavoitteena monipuolinen liikuntatarjonta

Erkolan tavoitteena on tarjota opiskelijoille mahdollisimman paljon uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia:
– Lenkkipolulle voi lähteä yksinkin, mutta harvemmin tulee kerättyä itsenäisesti porukkaa pelaamaan esimerkiksi paintballia ja yhdessä tekemisessä on lisäksi oma viehätyksensä.

Siitä Erkola tosin on pahoillaan, että pienessä yliopistoyksikössä on vaikeampi järjestää jotain todella erityistä kuten vaikkapa purjehdusreissua Kreikan saaristoon kuin isoissa yliopistoissa. Tällaisten tapahtumien järjestäminen olisi hänen mielestään upeaa. Haaveissa olisi kuntosalin perustaminen Puuvillan alueelle. Projekti vaatisi yhteistyötä yliopistokeskuksen henkilökunnan kanssa.

Teksti: Raita Seljamo