Pori hurmasi hyötypelikonferenssissa

Heinäkuussa järjestetty kansainvälinen Gala Summer School 2014 keräsi Porin yliopistokeskukseen lähes 50 hyötypelien parissa työskentelevää asiantuntijaa. Osallistujia saapui noin kymmenestä eri maasta, kaukaisin Yhdysvalloista.

Tapahtuman pääjärjestäjinä toimivat yliopistotutkija Kristian Kiili, tohtorikoulutettava Pauliina Tuomi ja tutkijatohtori Arttu Perttula Advanced Multimedia Centeristä (AMC), Tampereen teknillisen yliopiston Porin laitoksesta.

Summer School sai osallistujilta suoranaista suitsutusta: ohjelma ja osallistujien intressit kohtasivat ja työpajojen aikataulut venyivätkin usein hyvän keskustelun ja ideoinnin myötä. Osallistujaporukan motivaatio säilyi korkeana koko viikon ajan.

Kehuja keräsivät asiaohjelman lisäksi muun muassa ruokatarjoilut, mainio sää sekä kaupunki kokonaisuudessaan. Edes ajoittaisia melu- ja kulkuhaittoja aiheuttanut yliopistokeskuksen remontti ei häirinnyt Summer Schoolin vieraita.

Tapahtuma synnytti konkreettisia yhteistyökuvioita. Esimerkiksi tekeillä olevien pelien esittelyt saivat aikaan runsasta ideoidenvaihtoa osallistujien välillä. Osallistujien laaja ammatillinen kirjo takasi monimuotoisuuden: paikalla oli väkeä tutkijoista tekijöihin niin teknisiltä kuin humanistisiltakin aloilta.

Monitieteisyys valttia pelialallakin

Pelitutkimus ei järjestäjä Pauliina Tuomen mielestä ainoastaan tue pelialaa, vaan se on olennainen osa sitä.

- Peliala on väkisinkin ihmislähtöistä, sillä pelaaja on myös pelin potentiaalinen ostaja.

Kuusi vuotta AMC:ssä työskennellyt digitaalisen kulttuurin tohtorikoulutettava Tuomi toteaa olevansa elävä esimerkki siitä, että pelialan työyhteisöissä rajat ovat koko ajan hälvenemässä. Ovet ovat alkaneet aueta myös humanistiselle puolelle. Humanisti saattaakin tuoda taloon hyvin erilaisia näkemyksiä kuin koodaaja.

- Mitä enemmän erikoistuu, sitä paremmat mahdollisuudet on päästä mukaan. Sekä peli- että muiden yritysten yhteistyössä kannustetaan monitieteisyyteen, Tuomi kertoo.

Loistavasti onnistuneen Gala Summer Schoolin jälkeen Tuomi kannustaa järjestämään lisää vastaavia tapahtumia yliopistokeskuksessa, sillä niistä saa niin paljon itselleen. Tapahtuman jälkipalaute oli erittäin positiivista, kuten useimmissa aiemmissakin yliopistokeskuksessa järjestetyissä tilaisuuksissa.

Teksti: Melissa Virtanen