Porilaisia Viipurin kulttuuriperinnön perässä

Porilaisia Viipurin kulttuuriperinnön perässä Kulttuuri- ja elämysmatkailun oppiaineessa järjestettyyn Alueellisuus ja ylirajaisuus matkailun kulttuurintuotannossa -kurssiin kuului vierailu Viipurissa 12. - 14.2. Ekskursiota koordinoivat useat...

Porilaisia Viipurin kulttuuriperinnön perässä

Kulttuuri- ja elämysmatkailun oppiaineessa järjestettyyn Alueellisuus ja ylirajaisuus matkailun kulttuurintuotannossa -kurssiin kuului vierailu Viipurissa 12. - 14.2. Ekskursiota koordinoivat useat järjestöt ja toimijat Suomesta ja Venäjältä. Käyntiin liittyi kansainvälinen seminaari Viipurin rakennusperinnön suojelusta sekä kaupunkikierros.

Suomesta ekskursiolle osallistui yli 20 asiantuntijaa julkishallinnosta ja järjestöistä. Mukana oli myös viiden opiskelijan ryhmä Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmasta.

Keskustelunavauksia yhteistyöstä

Kurssin vetäjä maisemantutkimuksen professori Maunu Häyrynen kertoi ekskursion pyrkineen välittämään tietoa Viipurista kulttuuriperintökohteena.

- Saimme jälkikäteen kuulla, että pääseminaariin osallistui jopa duuman Suomen asioiden edustaja, Häyrynen sanoo.

Häyrysen mukaan kansainvälisen yhteistyön voimin on mahdollista edistää kulttuuriperinnön suojelua Venäjällä. Pelkkä paheksunta rajan takaa ei kuitenkaan riitä, vaan suojelu vaatii hallinnollisia kontakteja.

- Vierailukohteemme Alvar Aallon suunnittelema Viipurin kaupungin kirjasto on malliesimerkki rekonstruoinnista. Nappisuoritus ei olisi onnistunut ilman korkean tason vaikuttajien rajat ylittävää yhteistyötä, Häyrynen sanoo.

Reissun merkittävimpänä antina Häyrynen pitää positiivisten signaalien saamista.

- Todellisen keskusteluyhteyden puuttumisesta huolimatta tilannetta seurataan Venäjän hallinnon puolelta, mikä on ensi askel kohti yhtenäistä suojelukonseptia.

Uusia näkökulmia opiskelijoille

Maisteriopiskelija Tuomas Hauhia koki ekskursion mieleenpainuvana.

- Seminaarien ja vierailujen jälkeen ei jäänyt juurikaan vapaa-aikaa, mutta vastapainona sai valtavasti uutta mietittävää, Hauhia kertoo.

Hauhia arvelee verorahojen niukkuuden ja rakennusbisneksen olevan este historian säilyttämiselle.

- Viipuri on lähellä, mutta vasta vierailun jälkeen ymmärrän sen upean historian. On surullista, että kaupungin annetaan rapistua, jotta voidaan rakentaa uutta tilalle, Hauhia sanoo.

Teksti: Esa Keskinen