Porin opetusterveyskeskus vakiinnuttanut toimintansa

27.9.2007 Porin yliopistokeskuksen kampuksella Pohjois-Porin terveysaseman toisessa kerroksessa on jo kaksi vuotta toiminut Pohjoismaiden ensimmäinen yliopistollinen opetusterveyskeskus, jossa koulutetaan vuosittain 40 Turun yliopiston lääketieteen ja muuntokoulutuksen opiskelijaa.
Heistä yksitoista on viimeisen vuoden opiskelijoita, jotka vuoroaikoina suorittavat Porissa kahden viikon harjoittelujaksojaan. Lääketieteen opetusta Porissa on ollut toki jo vuodesta 2003, mutta vuodesta 2005 saman katon alla omissa tiloissa.

Terveyskeskus tutuksi

Toiminta-ajatuksena opetusterveyskeskuksessa on antaa tutkimukseen perustuvaa yleislääketieteen, kirurgian ja ihotautien opetusta lääketieteen kandidaateille. Lääkäreiden peruskoulutuksessa opiskelijoille annetaan monipuolista käytännön yleislääketieteen opetusta niin, että terveyskeskus toimintaympäristönä tulee opiskelijoille tutuksi.

Yleislääketieteen kandien tukena ja on kaksi kliinistä opettajaa ja opetushoitaja. Kirurgeiksi opiskelevat lääketieteen kandidaatit tekevät opetusterveyskeskuksessa pieniä toimenpiteitä opettavien kirurgien kanssa.

– Potilaan oloa on pyritty saamaan miellyttävämmäksi siten, että toisessa toimenpidehuoneessa on kamera, jonka avulla muut kandidaatit seuraavat toimenpidettä toisesta tilasta ja mukana itse toimenpiteessä ovat vain opiskelija ja opettava kirurgi, kertoo yleislääketieteen kliininen opettaja Ritva Lähteenmäki.

– Toimenpidepäiviin kuuluu lisäksi esimerkiksi viiltojen tekemisen ja ompelemisen harjoittelemista sian sorkkiin tai opiskelijat harjoittelevat vaikkapa laittamaan toisilleen tippoja.

Tutor-lääkäri apuna

Viimeistä opiskeluvuottaan suorittava Vellamo Kuu-Karkku työskenteli kahden viikon yleislääketieteen harjoittelujaksonsa ajan Porin opetusterveyskeskuksessa.
– Aikaisemmilla vuosikursseilla meillä on toki ollut lyhyempiaikaisia tutustumisia terveyskeskustyöhön, Vellamo kertoo.

Opetusterveyskeskuksessa lääketieteen kandidaatit ottavat ensin potilaan yksin vastaan ja tekevät esitutkimuksen, miettivät valmiiksi mahdollisen diagnoosin ja voivat miettiä jopa lääkityksen valmiiksi. Tämän jälkeen mukaan tutkimukseen tulee tutor-lääkäri, jonka kanssa opiskelija keskustelee päätelmistään. Tutor-lääkäri on se, joka on viimekädessä vastuussa potilaasta.

– Tämä järjestely on hyvä, kun pääsee niin sanotusti harjoittelemaan tosi toimia ja saa käytännön kokemusta. Hyvä fiilis tulee myös vanhemman kollegan tuesta, Vellamo Kuu-Karkku miettii.

Yleislääketieteen harjoittelu on opiskelijoille palkatonta. Velvoituksena on lisäksi, että paikalla on lääkäri, joka näkee opiskelijan katsomat potilaat.

– Opiskelijat eivät siis ole vain ilmaista työvoimaa, vaan heitä todella opetetaan.
Porin opetusterveyskeskuksen tilat ja henkilökunta saavat nekin Vellamolta kiitosta.
– Luulen, ettei tämän jälkeen tule koskaan missään työpaikassani olemaan näin hyviä tiloja ja hyvin varusteltuja huoneita.

Vellamo Kuu-Karkku kertoo onnistuneen harjoittelujakson syventäneen jopa mielipidettään uravalinnastaan.
– Yleislääketieteestä on kyllä jäänyt tosi hyvä kuva. Lääketieteen opiskelijoiden keskuudessa Porin opetusterveyskeskus on suosiossa erityisesti hyvän ja innostavan henkilökuntansa ansiosta.


Teksti ja kuvat: Eija Hammarberg