Porin ruotsinkielisistä näyttely ja kirja

Porin Rosenlew-museossa kurkistetaan Porin ruotsinkielisten historiaan Porin Rosenlew-museossa avautui 22.3.2013 Elämää ja tarinoita på svenska -näyttely joka kertoo ruotsinkielisten kulttuuriperinnöstä Porissa 1800-luvulta tähän päivään. Turun...


Porin Rosenlew-museossa kurkistetaan Porin ruotsinkielisten historiaan

Porin Rosenlew-museossa avautui 22.3.2013 Elämää ja tarinoita på svenska -näyttely joka kertoo ruotsinkielisten kulttuuriperinnöstä Porissa 1800-luvulta tähän päivään. Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen opiskelijat Heidi Porttila ja Jenni Tuulasjärvi kertovat, että näyttelyn pystyttäminen oli hyvin opettava projekti.

- Tietenkin kaikki lähtee ensin tutkimuksesta, mutta näyttelyn pystyttämisessa pääsi toteuttamaan todella monipuolisesti ideoitaan - visuaalisesta ilmeestä aina seinien maalaamiseen asti, Tuulasjärvi tuumaa.

'Facebookissa'

Elämää ja tarinoita på svenska -näyttelyssä esitellään esimerkiksi kielikiistoja, nimien vaihdoksia kuin myös Svenska Klubbenin ja Björneborgs Svenska Samskolanin historiaan suomeksi ja ruotsiksi. Porttilan mukaan näyttely on saanut jo nyt innostuneen vastaanoton porilaisissa opettajissa.

- Moni on todennut, että tätä on hyvä käyttää opetuksessa.

Hänen mukaansa näyttelyn yhtä planssia suunniteltiin juuri koululaisia ajatellen.

- Yhdestä tekstiplanssista tuli Porin ruotsinkielisten sosiaalinen media. Ideoimme planssin ajatuksella, millainen sosiaalinen piiri on 1800-luvun lopulla ollut, Porttila sanoo.

Ja kun planssi näyttää hyvin paljon eräältä tutulta sosiaalisen median sovellukselta, koululaiset lukevat naisten mukaan sen alusta loppuun.

- Se on herkuin osa tätä näyttelyä, Tuulasjärvi naurahtaa.

Näyttely, kirja ja kasa graduja

Näyttely pohjautuu Turun yliopistossa vuosina 2011 - 2012 tehtyihin tutkimuksiin ruotsinkielisten kulttuuriperinnöstä Porissa. Tutkimushanke on poikinut nyt näyttelyn lisäksi kirjan Ruotsinkielisten kulttuuriperintöä, jota on saatavana muun muassa Rosenlew-museon ja Satakunnan Museon museokaupoista. Hankkeessa tutkijanakin toiminut Tuulasjärvi toteaa, ettei ruotsinkielisten tutkimus jää vielä tähän.

- Meitä oli kymmenkunta opiskelijaa toteuttamassa tätä näyttelyä ja tekemässä kirjaa. Heistä tietojeni mukaan peräti kuusi tai seitsemän jatkaa aihetta vielä gradussaan.

Elämää ja tarinoita på svenska -näyttely Porin Rosenlew -museolla 6. lokakuuta asti.

Teksti ja kuvat Iiro Lehtonen