Porin yliopistokeskus potentiaali opiskelupaikka

Abit löytäneet hyvin Porin yliopistokeskuksen tarjonnan 23.3.2009 Ylioppilaspohjaisissa maisteriohjelmissa on parhaillaan menossa hakuajat. Porin yliopistokeskuksen koulutusohjelmiin odotetaan hyviä hakijoita niin maakunnan ulkopuolelta kuin sen...


Abit löytäneet hyvin Porin yliopistokeskuksen tarjonnan

23.3.2009


Ylioppilaspohjaisissa maisteriohjelmissa on parhaillaan menossa hakuajat. Porin yliopistokeskuksen koulutusohjelmiin odotetaan hyviä hakijoita niin maakunnan ulkopuolelta kuin sen sisältäkin. Jo muutaman vuoden ajan aktiivisesti tehty opiskelijarekrytointi on saavuttanut hyvin myös porilaiset abiturientit ja kiinnostus oman kaupungin tarjoamia yliopistollisia koulutusmahdollisuuksia kohtaan on lisääntynyt.

Opinto-ohjaajan osuus opiskelutarjonnasta informoimisessa on kuitenkin edelleen se tärkein kanava, josta abiturientit tietonsa saavat.

– Itse hankittua etukäteistietoa koulutusvaihtoehdoista ei abeilla juurikaan ole, kertoo Meri-Porin lukion vararehtori ja opinto-ohjaaja Katri Ylitalo.

Tiedon pitää kuitenkin ensin kulkea yliopistokeskuksesta opinto-ohjaajille.
– Kun meille opoille on selvinnyt kuinka laaja Porin yliopistokeskuksen opiskelutarjonta oikein on, on suhtautumisemmekin selkeästi muuttunut tosi positiiviseksi, ja oppilaita kannustetaan nykyisin enemmän hakemaan myös oman kotipaikkakunnan korkeakouluopintoihin, Ylitalo miettii.

Tutustumiskäynnit tärkeitä

Katri Ylitalo kiittelee erityisesti tehokasta ja informatiivista päivää, jolloin abiturientit vierailivat samana päivänä sekä Satakunnan ammattikorkeakoulussa että Porin yliopistokeskuksessa.

– Paikan päällä käyminen on erittäin tärkeää, jotta abiturientit pystyvät muodostamaan selkeämmän kuvan mahdollisesta tulevasta opiskelupaikastaan. Porin yliopistokeskuksessa esimerkiksi on hienot tilat ja on aivan eri asia kokea se itse, kuin kuunnella jonkun vierailijan selvitystä koulutuksen sisällöistä täällä omassa koulussa.

Meri-porilaiset suuntautuvat kasvatukseen ja taideaineisiin

Meri-Porin lukiosta opiskelijoita suuntaa Katri Ylitalon mukaan eniten kasvatustieteen ja psykologian opintoihin.

– Myös taideaineiden kuten kuvataiteen, musiikin ja ilmaisutaidon opintoihin suuntaus on Meri-Porista vahva.

Porin yliopistokeskuksessa meri-porilaisia abiturientteja on hakeutunut erityisesti humanistisiin opintoihin.

– Jonkin verran opiskelijoita hakee myös yhteiskunnallisiin opintoihin sosiaalipuolelle. Mutta myös ylioppilaspohjaiselle tekniikan opiskelulle olisi meillä kysyntää. Se on tällä hetkellä Porissa selkeä puute, Ylitalo harmittelee.

– Väylä diplomi-insinööriksi ammattikorkeakoulun kautta maisteriopintoihin tuntuu abien mielestä vielä hyvin kaukaiselta ajatukselta.

Senioreille yliopistokeskus on vielä vieras

Meri-Porin lukion senioreille eli toisen vuoden lukiolaisille Henna Vaahteralle, Riikka-Liina Turuselle, Jenna Hietavirralle ja Niina Marjamäelle on tulevaisuuden suunnitelmat jo kutakuinkin selvät.

– Aion hakea lukemaan Rauman OKL:een ala-asteen opettajaksi tai sitten sosiaalialalle. Tärkeintä on, että voin työskennellä tulevaisuudessa lasten ja nuorten parissa, Henna Vaahtera kertoo.
Sosiaalityö kiehtoo myös Riikka-Liinaa, joka kuitenkin nimeää ykkösvaihtoehdokseen teologian.

– Eikä sitä voi opiskella Porissa, Riikka-Liina toteaa.

Lukion senioreille Porin yliopistokeskus ei kerro edes nimenä vielä yhtään mitään, ja tytöille tuleekin yllätyksenä, kuinka monipuolista yliopistollinen opiskelutarjonta ristiinopiskelumahdollisuksineen Porissa on.

Hennan ja Riikka-Liinan tulevaisuuden haaveille ei silti Porista koulutusta löydy, mutta jotain sentään. Jennan haaveissa ovat teatteriopinnot, pelitutkimus tai kuvataide. Yllätyksenä hänellekin kuitenkin tulivat tuohon kysyntään vastaavat Porin yliopistokeskuksen digitaalisen- ja visuaalisen kulttuurin oppiaineiden tarjonnat.


Teksti ja kuvat: Eija Hammarberg