Rakennustarkastaja

Mitä rakennustarkastaja tekee? Rakennustarkastaja kuulostaa asiaan vihkiytymättömän korvissa vähän samalta kuin katsastusmies, joka syynää autojen konepellin alle ja tarkistaa menopelin samalla kun auton omistajalta valuvat pelon hikikarpalot pitkin...

Mitä rakennustarkastaja tekee?

Rakennustarkastaja kuulostaa asiaan vihkiytymättömän korvissa vähän samalta kuin katsastusmies, joka syynää autojen konepellin alle ja tarkistaa menopelin samalla kun auton omistajalta valuvat pelon hikikarpalot pitkin ohimoita. Hannu Olenius kertoo kuitenkin työnsä rakennusvalvontavirastossa olevan puhtaasti rakennuslupien käsittelyä.

– Pienemmät luvat myönnän minä ja isommat luvat menevät rakennuslautakunnan kautta. samoin uhkasakkoasiat ovat aina lautakunnan asioita.

Hannu Oleniuksen työtehtäviin kuuluu lisäksi rakennetun ympäristön valvonta, mikä tarkoittaa luvatonta rakentamista, kiinteistön kunnossapidon laiminlyömistä tai esimerkiksi luonnollisen vedenjuoksun muuttamista.

Oleniuksella on tietyllä tapaa näppinsä pelissä myös Porissa paljon kohua aiheuttaneiden puutalojen purkamisessa.

– Kyllä purkuluvat menevät meidän kautta ja nämä asiat jakavat tietysti mielipiteitä. siinä on kuitenkin ongelmana, että kun meidän toimintamme perustuu lakiin, asemakaavoihin ja kaikenlaisiin määräyksiin me emme voi lähteä huomioimaan ”musta tuntuu”-mielipiteitä.

– Tietysti olisi hienoa jos nämä kaksi asiaa kohtaisivat, joku joka haluaa ostaa vanhan talon ja huolehtia siitä pieteetillä ja joku joka haluaa sellaisen myydä, silloin asiassahan ei olisi mitään ongelmaa, Olenius miettii.


Teksti: Eija Hammarberg