Ratkaisu lintuinfluenssaan?

AUDIOMAGNEETTINEN VÄRÄHTELY RATKAISUNA LINTUFLUNSSAAN? 1.5.2006 Perinteinen teekkarijäynä sai tänä vuonna idean ihmisiä puhuttavasta lintuinfluenssasta ja miten sen tarttuminen ihmiseen voidaan ennaltaehkäistä. Eetunaukiolle oli tuotu...

AUDIOMAGNEETTINEN VÄRÄHTELY RATKAISUNA LINTUFLUNSSAAN?

1.5.2006

Perinteinen teekkarijäynä sai tänä vuonna idean ihmisiä puhuttavasta lintuinfluenssasta ja miten sen tarttuminen ihmiseen voidaan ennaltaehkäistä. Eetunaukiolle oli tuotu tutkimuslaitteisto pakettiautossa, jossa vapaaehtoiset saivat osallistua koemittaukseen mahdollista laitteen markkinointia varten.

Biosignaalien tutkimusosasto

Viiden teekkarin ideoinnin tuloksena syntynyt tempaus oli tänä vuonna biosignaalitutkimuslaitos, jonka kehittämä laite yrittää etsiä optimaalista audiomagneettista väreilyä, jonka avulla lintuflunssaan sairastuneet linnut pakenevat taajuusalueen ulottuvilta kauemmas. Laitteistoa on myöhemmin ajatus myydä esimerkiksi kesämökkiläisille. ESD-takkeihin pukeutuneet Jari Soltin, Jari-Pekka Manninen, Kai Raute, Mikko Leino ja Tuomas Meriniemi tähdentävät, ettei tarkoitus ole karkoittaa kaikkia lintuja, eli terveet linnut eivät laitteiston värähtelyyn reagoi. Pään paineen noustessa sairaalla linnulla riittävän korkeaksi, lentää se laitteen kantosäteen ulottumattomiin.

- Sairaiden lintujen nenäontelot menevät tukkoon, sen vuoksi ne lentävät tiehensä, kertovat teekkarit.

Testiin osallistuvilta ihmisiltä kyseltiin kaavakkeessa muun muassa päänympärystä eli hattukokoa sekä yleisiä terveydentilaan liittyviä kysymyksiä. Laitteen säätöjen jälkeen koehenkilö saattoi tuntea huimausta tai huminaa korvissa. Oireet eivät olleet haitallisia, mutta koehenkilöiden tuntemusten perusteella oli helpompi selvittää lintujen paineensietokykyä oletuksella niiden kallon olevan kymmenesosa ihmisen päänmitasta.

Todellisuudessa korvien humina aiheutui täysin muusta syystä kuin audiomagneettisesta värähtelystä ja sen aiheuttamasta huimauksesta. Ja teekkareiden pokka piti hyvin tutkimustilanteessa. Vielä ei tiedetä tuliko porilaisilta koehenkilöiltä tilauksia värehtelylaitteen ostamiseen ja mihin hintaan?

Teekkarihuumorilla ylevät päämäärät

Teekkareiden jäynällä on tiettyjä yleviä päämääriä. Teekkarihuumoria on vappuisin saatavilla lisää Tamppi-lehdessä. Mutta seuraavat asiat on muistettava jäynää suunniteltaessa:

Jäynän tarkoituksena on tuottaa hyväntahtoisesti riemua itselle, jäynän kohteelle ja suurelle yleisölle. Jäynä ei tosimielellä ota kantaa uskontoon tai politiikkaan. Se on luonteeltaan yllätyksellinen, tekniikan keinoja hyväksikäyttävä ja epäsovinnainen. Jäynä voi olla kestoltaan lyhyt tai pitkä.

Jäynä ei solvaa, rienaa, turmele, varasta tai tuhoa. Jäynä ei aiheuta kenellekään taloudellisia, henkisiä tai fyysisiä vaikeuksia. Jäynä ei saa kohdistua millään muotoa poliisi- tai pelastusviranomaisiin.

Teksti: Eeva Sinerjoki