RegTour-malli mittaa matkailun vaikutusta

Turun kauppakorkeakoulun Satakunnan talous -julkaisu kertoo talouden tilan ja näkymät kaksi kertaa vuodessa. Vuoden 2013 toisen julkaisun yhteydessä esitelty alueellisen matkailun laskentamalli RegTour sai tilaajatahon myhäilemään. - Halusimme halvan...


Turun kauppakorkeakoulun Satakunnan talous -julkaisu kertoo talouden tilan ja näkymät kaksi kertaa vuodessa. Vuoden 2013 toisen julkaisun yhteydessä esitelty alueellisen matkailun laskentamalli RegTour sai tilaajatahon myhäilemään.

- Halusimme halvan, hyvän ja helpon työkalun mittaamaan tuloksiamme. Yleensä olisimme saaneet kolme mallia, nyt saimme kaikki toiveemme samaan pakettiin, Prizztechin seutumarkkinoinnin markkinointipäällikkö Kirsi Sainio-Lehtimäki veisteli.


- Nyt meillä on työkalu todistamaan sitä, että matkailu on iso toimiala Satakunnassa.

Matkailun aluevaikutusten arviointi haastavaa

RegTour-mallin takana ovat projektitutkijat Ari Karppinen ja Saku Vähäsantanen. Heidän mukaansa matkailun aluevaikutusten arviointi on haastavaa, koska matkailu ei muodosta yhtä toimialaa.


- Matkailun merkitystä on mitattu hyvinkin vaihtelevilla menetelmillä. Myös se oli ongelma, etteivät tilastot tunne matkailua suoraan, vaan laskimme malliin yrityksiä yhteensä 44 eri toimialalta jotka hyötyvät matkailusta joko välillisesti tai välittömästi, Karppinen sanoi.

Käytettävissä ollut tilastomateriaali tuotti muutenkin hieman haasteita. Data ei ollut aivan tuoreinta, joten se piti ottaa myös huomioon.

- Kehitimme menetelmän, jolla voi ottaa huomioon jopa neljän kuukauden tilastoviiveen.


- Olemme saaneet hyvin vertailukelpoista tietoa tällä mallillamme, vaikkei tuloksia voikaan suoraan verrata aikaisemmilla tutkimuksilla kerättyihin tietoihin. Tällä menelmällä voisi tuottaa vertailukelpoista materiaalia mistä vain.

Pitkä kokemus taloustutkimuksista

Saku Vähäsantanen tunnetaan hyvin Satakunnan talous -julkaisun taustalta. Hänen kokemustaan hyödynnettiin paljon myös RegTour-mallin luonnissa. Hänen mukaansa 2005 vuodesta asti julkaistu Satakunnan talous syntyy jo rutiinilla.

- Aluksi tätä tuli tehtyä huomattavasti pidempi aika, vaikka vieläkin aikaa menee tarkistamisessa sillä minulla on nollatoleranssi virheisiin.

Tuoreimpaan Tilastokeskuksen materiaaliin perustuva tutkimus on aina erittäin ajankohtainen ja sisältää myös tulevaisuuden näkymiä. Niistä Vähäsantanen ei ole halunnut lähteä stressaamaan, vaan luottaa muiden asiantuntijoiden näkemyksiin.

- Talousennustaminen on yksi vaikeimmista hommista, edes alan suurimmat gurut eivät osu useinkaan oikeaan.

Teksti ja kuvat Iiro Lehtonen